Raiffeisen Bank a fost puternic afectată de această decizie, pronunţată de un tribunal din Kaliningrad. Banca trebuie să plătească două miliarde de euro, o măsură interpretată ca o sancțiune împotriva companiilor occidentale. Decizia este rezultatul prăbușirii unui acord legat de active rusești la un constructor austriac, blocat sub presiunea SUA. Helmut Brandstaetter, un parlamentar austriac liberal din Parlamentul European, a descris hotărârea drept „un avertisment final pentru toate companiile occidentale că nu poţi face afaceri cu Rusia lui Vladimir Putin”, scrie news.ro. „Raiffeisen a fost avertizată suficient de mult să se retragă. Această situaţie demonstrează că orice legătură continuă între Austria şi Rusia poate duce la dezastru”, a adăugat Helmut Brandstaetter.
Citeşte şi: Anunţul momentului de la Electrica. Este oficial, au fost afectaţi milioane de români
Decizia aduce îngrijorări pentru alte companii occidentale încă active în Rusia, cum ar fi PepsiCo, Procter & Gamble, Mondelez şi banca italiană UniCredit. Experţii avertizează că astfel de măsuri punitive, inclusiv amenzi uriaşe şi confiscări de active, sunt parte dintr-o strategie mai amplă a Moscovei de a răspunde izolării economice şi diplomatice.
Pentru clienții din România, operațiunile băncii nu sunt afectate, iar banca continuă să își desfășoare activitatea fără întreruperi. La nivel global însă, această pierdere substanțială ar putea afecta strategiile de extindere ale băncii și investițiile viitoare.
Raiffeisen Bank deţine aproximativ şase miliarde de euro în Rusia, generate din plăţi internaţionale şi depozite ruseşti.