SUA și Grecia vor construi trei parcuri fotovoltaice de 370 MW pentru decarbonarea Complexului Energetic Oltenia. Trei societăți de proiect, deținute în proporții egale de către compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din țară, plus producător de energie electrică, controlat de austriecii de la OMV, au atribuit tot atâtea contracte de inginerie, achiziții, proiectare și construcție de parcuri fotovoltaice, pe amplasamentele depozitelor de zgură și cenușă și ale haldelor miniere din cadrul Complexului, potrivit Profit. Proiectele fac parte din planul de restructurare și decarbonare al CEO și beneficiază de finanțări nerambursabile UE prin Fondul de Modernizare.
Licitația a fost inițiată în toamna anului 2023 de către societățile Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Tismana 1 SA și Solarist Tismana 2 SA, la care CE Oltenia și OMV Petrom au câte 50% din acțiuni. În prezent au fost atribuite contracte de construire a parcurilor fotovoltaice Rovinari Est (110 MW și o stație de transformare 400/110 kV, la valoarea de 103,1 milioane euro plus TVA), Tismana 1 (128,3 MW, 99,7 milioane euro plus TVA) și Tismana 2 (131,67 MW, 100,6 milioane euro plus TVA) – în total aproape 370 MW, pentru 303,4 milioane euro plus TVA, respectiv 361 milioane euro cu tot cu taxă.
Contractele au fost adjudecate de către un joint-venture format din dezvoltatorul american de proiecte de producție de energie regenerabilă Ameresco și firma grecească de construcții energetice Sunel Group. La licitație au fost depuse în total opt oferte, iar Comisia Europeană a intenționat primăvara trecută să investigheze participarea la licitație a unor companii din China, demers la care a renunțat într-un final, după retragerea chinezilor de la procedura de achiziție.
În noiembrie 2024, OMV Petrom a anunțat atribuirea unui contract de construire a unui parc fotovoltaic de circa 89 MW, plus a unei stații electrice de 110 kV, la Ișalnița. Acest contract a fost atribuit asocierii de firme românești Actual Connect SRL, Global Technical Systems SA, Bit Invest SRL și Alpin Sun SRL.
Alte patru societăți de proiect, deținute câte 50% de CEO și Tinmar Energy a afaceristului Augustin Oancea, tocmai au lansat o licitație de construire a tot atâtea parcuri fotovoltaice, în același plan de decarbonare a Complexului, valoarea totală a achiziției fiind estimată la 243,43 milioane euro plus TVA.
Concret, este vorba de parcurile fotovoltaice Turceni (111,68 MW, plus o stație de transformare de 400/33 kV), Rovinari (83,35 MW, încă o stație de transformare de 220/33 kV), Bohorelu (19,21 MW) și Pinoasa (65,78 MW). Data limită de trimitere a ofertelor este 4 aprilie 2025. Aceste proiecte beneficiază de finanțări nerambursabile europene prin Fondul de Modernizare.