Preoţii semnalează o scădere „extrem de gravă” a natalității, subliniind că, în unele sate, nu s-a înregistrat niciun botez, timp de un an. În mai multe parohii din localități rurale din județul Botoșani, nu s-au oficiat botezuri, iar în alte sate au fost oficiate doar una, două sau maximum trei slujbe de botez pe parcursul unui an, potrivit Agerpres.
Exodul tinerilor și procesul de îmbătrânire a populației din mediul rural au dus la o scădere dramatică a numărului de nou-născuți, avertizează aceștia. „Există parohii în sate izolate, unde populația este în continuă regres”,
„Există parohii în sate izolate, în cătune îndepărtate, unde populația este în scădere și, drept urmare, sunt puține nașteri. Iar când nașterile sunt puține, numărul botezurilor scade considerabil. În unele biserici, preoții nu reușesc să oficieze nici măcar un botez pe an. În schimb, înmormântările sunt destul de frecvente. Acest fenomen se datorează în mare parte migrației în străinătate”, a spus preotul misionar Daniel Constantin Țăranu.
În numeroase sate din România, exodul populației a dus la o scădere semnificativă a numărului de locuitori. Această depopulare se reflectă și în numărul mic de botezuri oficiate, pe măsură ce tinerele familii aleg să emigreze în căutarea unor oportunități mai bune în marile orașe sau în străinătate.
Protopopul de Darabani (n.red – oraș în județul Botoșani) spune că procesul de îmbătrânire a comunităților ortodoxe este din ce în ce mai accelerat și că situația se înrăutățește de la an la an.
„Situația este îngrijorătoare. Nașterile sunt din ce în ce mai puține. Satele sunt tot mai îmbătrânite, în special în această zonă, fiind destul de departe de capitala județului. De exemplu, Darabaniul este la 70 de kilometri distanță, iar tinerii aleg să plece spre orașele mari sau în străinătate”, a declarat protopopul de Darabani, Costică Pînzariu, potrivit Antena 3.
Satele mici se confruntă cu o scădere dramatică a populației, iar aceasta are un impact direct asupra numărului de botezuri oficiate, dar și asupra altor aspecte ale vieții comunității.
Una dintre cauzele care contribuie la depopularea satelor este lipsa locurilor de muncă și distanța față de marile centrele urbane, astfel că tinerii aleg să se stabilească la oraș sau să emigreze.
În plus, numărul deceselor depășește nașterile. Un exemplu este satul Talpa, din comuna Blândești, unde în anul trecut nu s-a oficiat niciun botez, în schimb o parte din locuitori a încetat din viață iar alții au ales să plece.
„Dacă autoritățile ar lua măsuri și s-ar așeza la masă pentru a discuta soluțiile posibile, situația s-ar putea îmbunătăți. Vreau să vă ofer un exemplu concret. În 2016 aveam 3.200 de locuitori, iar acum avem doar 1.620. Sunt atât plecări, cât și decese. Populația este tot mai în vârstă. Dacă nu se iau măsuri urgente, multe sate vor rămâne goale. Este o situație extrem de gravă”, a spus primarul Stelian Maxim. Astfel de exemple pot fi întâlnite nu doar în satul Talpa, ci și în multe alte localități din județul Botoșani și din întreaga țară.
Conform datelor centralizate de Protopopiatul Botoșani, pe baza informațiilor transmise de parohii, inclusiv din municipiul Botoșani, în 2024 au fost înregistrate doar 931 de botezuri, 502 cununii și 1.690 de înmormântări.