Comision la amenzi. Inspectorii ANAF vor fi premiaţi din sumele pe care le confiscă, se dă „spor de amendă”

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane de euro. Primele vor fi plătite din banii confiscați.
Filip Stan
03 feb. 2025, 14:09
Comision la amenzi. Inspectorii ANAF vor fi premiaţi din sumele pe care le confiscă, se dă
Anunţul momentului de la ANAF. Schimbarea de ultimă oră care dă peste cap toate calculele românilor

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază, calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima, pentru ”performanțe excepționale”, potrivit unei Ordonanțe de Guvern.

Citește și ANAF va schimba procedura de eșalonare la plată. Debitorii vor depune mai puține documente. Noi condiții pentru firmele în insolvență

Concret, angajații ANAF de la Inspecție Fiscală, Antifraudă și Executare Silită vor fi premiați atunci când constatările stabilite (acestea trebuie să fie definitive în urma contestațiilor) și încasate depășesc 10 milioane de euro. Primele vor fi achitate din sumele încasate de la contravenienți.

Premierea este la discreția președintelui ANAF

Astfel, președintele ANAF poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul ANAF atunci când din activitatea de inspecție fiscală sau după caz, de control antifraudă, sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro.

Cine sunt românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără să plătească CASS. Anunț de ultimă oră de la ANAF

Plata stimulentelor financiare se realizează dintr-un fond constituit la nivelul ANAF prin reținerea, ca venituri proprii, din sumele stabilite și încasate (prin acte administrativ-fiscale sau procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, rămase definitive în sistemul căilor de atac) a unor sume echivalente cu de trei ori cuantumul salariilor de bază ale funcționarilor publici care vor primi stimulentele.

Angajații ANAF care stabilesc și încasează debite de peste 10 milioane de euro în urma inspecțiilor, controalelor antifraudă sau executărilor silite, pot fi premiați cu o sumă în valoare de cel mult trei salarii de bază, conform unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial, relatează Termene.ro.

Prevederile ordonanței:

  • Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul din echipele de inspecție ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală atunci când, din activitatea de inspecție fiscală sau, după caz, de control antifraudă sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro.
  • Valoarea stimulentelor financiare acordate potrivit dispozițiilor alin. (1) nu poate depăși de trei ori cuantumul salariului de bază al funcționarului public căruia i se acordă aceste sume.
  • Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se stabilește acordarea stimulentelor financiare potrivit dispozițiilor alin. (1) se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor stabilite în urma constatărilor echipei.

ANAF a colectat în ianuarie 41,6 miliarde de lei, în creștere cu 7,5%, anunță premierul. În proiectul de buget, veniturile totale ale statului în 2025 trebuie să crească cu 16,2%

ANAF a colectat în ianuarie, în contextul în care proiectul de buget nu a fost încă adoptat, 44,7 miliarde lei, în creștere cu 7,5% față de anul trecut, a declarat în deschiderea ședinței de Guvern premierul Marcel Ciolacu, afirmând că informația primită de la ministrul Finanțelor este o „veste bună”. Premierul nu a furnizat informații despre obiectivele ANAF pentru acest an, în care veniturile totale ale bugetului statului (nu doar cele de la ANAF) sunt prevăzute să crească cu 16,2%.

„Avem o veste bună de la ministrul Finanțelor, în ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde lei, în comparație cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei. Înseamnă o creștere de 7,5%”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de guvern.

Veniturile colectate de către ANAF au reprezentat anul trecut circa trei sferturi din veniturile totale ale bugetului, restul fiind alte tipuri de venituri, cum sunt, de exenplu, fondurile europene.

Anul trecut, ANAF a avut un program de încasări de 463,17 miliarde lei și a colectat venituri bugetare nete de 459,87 miliarde lei (date operative), în creștere cu 18,9% față de anul anterior. Suma colectată a fost cu 0,7% sub program (programul a fost revizuit în creștere în cursul anului).

Pentru anul 2025, Guvernul vizează pe venituri totale la buget de 667,52 miliarde lei, în creștere cu 16,2% față de 574,6 miliarde lei în 2024.

Luna ianuarie nu este, de obicei, o lună cu venituri foarte mari la ANAF, iar colectarea în prima lună din an poate fi un pic mai greoaie, având în vedere că impactul unor măsuri adoptate de către Guvern se va vedea mai târziu în cursul anului.

De exemplu, cea mai importantă dintre măsurile fiscale de creștere a veniturilor luate prin ordonanța trenuleț, eliminarea facilităților la salariile angajaților in construcții, IT, agricultură și industria alimentară, se va vedea abia din februarie, când ANAF are termen de încasare pentru impozit și contribuții aferente salariilor plătite de angajatori în ianuarie.

Și restricțiile impuse la microîntreprinderi vor aduce, probabil, mai mulți bani la buget abia în cursul anului.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Singura băutură pe care medicii o recomandă pentru inimă și creier. Conține o substanță care îmbunătățește funcțiile organismului
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
Playtech.ro
Pericol de cutremur major! Românii au fost avertizaţi, autorităţile au intrat în alertă. Ce se întâmplă în ţară...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Pericol pe un drum din România. Șoferii sunt atacați cu bolovani
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Prima reacție a lui Lucian Gubernea, bărbatul care a vrut să-i dea foc mașinii lui David Popovici. De la ce a pornit conflictul, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Poliția Capitalei investighează o cascadorie riscantă la metrou
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic