Sportivele au relatat, pentru Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Sportivilor (ARADS), situații traumatizante pe care le-ar fi trăit la loturile naționale de gimnastică ritmică.
Într-un material de aproape 27 de minute postat pe YouTube, sportivele reclamă abuzuri fizice și psihice la care ar fi fost supuse de către antrenori. De acuzații nu a scăpat nici președintele federației de resort, Irina Deleanu, care a practicat, și ea, gimnastica ritmică, obținând o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1992.
Denisa Mailat (22 de ani), filmată cu spatele la cameră, este prima care povestește ce a trăit la lotul național.
”În 2015, am avut prima competiție în afara țării, în Franța, la Calais, unde am plecat cu doamna Maria (Maria Gîrbă, antrenoarea lotului național de gimnastică ritmică – n.r.), cu Luiza (Luiza Filiorianu – n.r.) și cu alte antrenoare din țară. De acolo a început coșmarul. Au început aceste violențe, traumatizări psihice și fizice. În momentul în care am ajuns la Calais, prima zi a fost de odihnă, de relaxare, iar în a doua a fost acomodarea.
Am stat zece ore în sala de gimnastică, eu și Luiza, pe premisa că nu suntem bune și că nu facem nimic cum trebuie pentru acest concurs. Aveam momente în care spuneam că nu mai pot, mă duceam la baie și mă rugam. Într-un final, s-a terminat acest antrenament de acomodare, unde eu și Luiza am fost bătute, ciupite, jignite. Ni s-au adus tot felul de injurii.
Chiar dacă eram cu mai mulți oameni în sală și erau din afară, cumva venea subtil, nu cumva să vadă cineva stânga-dreapta ce ne face. Venea lângă noi și ne zicea: ‘Ești tâmpită, încordează-ți genunchii, întinde-ți picioarele, nu ai cum să faci așa ceva!’. Apoi, am asistat la o bătaie cu bățul în cap, în care doamna Maria îi dădea Luizei cu bățul în cap și îi spunea: ‘Tu trebuie să vezi panglica asta, ce ai, nu o vezi?!’.
Au fost ciupituri, zgârieturi făcute de dumneaei. Seara, am ajuns la cazare, fără să prindem vreo masă, nu am mâncat. A urmat concursul, a fost unul destul de frumos, în afară de prima parte. Atât eu, cât și Luiza am revenit cu medalii de la acest concurs. După ce am câștigat medalia de bronz la coardă, mi-a spus: ‘Ai văzut pentru ce te-am bătut? Ca să câștigi această medalie…’.
Am revenit acasă, părinții au văzut pozele inițial pe Facebook și m-au întrebat ce am pe picioare. I-am mințit, le-am spus că m-am lovit cu obiectele. În sfârșit, poate, prin acest material, se va face dreptate, măcar 5 la sută, din tot acest material și din tot ce o să iasă.
Să înțeleagă oamenii tot prin ce am trecut noi, de la Alexandra la Luiza, la mine, la fete, la tot! Măcar să avem parte de un mic sprijin, psihic, moral, ăsta este cel mai important. Pentru asta am făcut-o, în principal pentru fete. Poate se va schimba ceva în bine. Toți acești ani de sclavie, spus pe românește, în care Irina Deleanu a fost președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică”, spune Denis Mailat, citată de gsp.
Luiza Filiorianu (25 de ani) relatează, la rândul ei, ce a a trăit la lotul național de gimnastică ritmică.
”Făceam orice puteam să fiu acolo și să mă antrenez. De foarte multe ori, mi s-a spus că sunt foarte muncitoare. Nu am avut o problemă că-s sute de mii de repetări, că trebuie să stăm mult în sală, că există oboseală, presiune, dar când numărul ăla mare de repetări și orele petrecute în sală sunt într-un mediu toxic și moral nu mai ești OK, devine foarte greu să reziști.
Un băț peste umăr, peste cap, peste coc, peste picioare, niște unghii băgate în carne. Odată, am fost pusă la perete și împinsă la perete, împinsă afară din sală. Pentru mine, acestea au fost doar o parte foarte mică din tot ce a însemnat trauma totală. Abuzurile psihice au fost problema, cum ziceam și mai devreme.
De la apelative referitoare la modul în care arăt, făcută grasă în fiecare zi, vacă și în alte feluri… Proastă, mă rog, nu mă afecta foarte tare când eram făcută proastă, oamenii la nervi mai zic despre cineva că e prost. Și știam că nu sunt, adică ieșea din discuție. Țărancă… e greu să revin la ele.
De foarte multe ori mi se spunea că nu vreau să fac, că nu vreau să muncesc, că nu-mi doresc. Dacă nu mi-aș dori, de ce aș mai fi în sală?! De ce aș mai sta atâtea ore dacă nu aș vrea să fac?! Foarte multe despre modul în care arătam, deși, uitându-mă în urmă, nu cred că am fost vreodată atât de grasă, iar acest cuvânt poate fi evitat.
Îmi aduc aminte, după o competiție în 2019, ultimul concurs înainte să mă accidentez, eram foarte slabă atunci. Foarte slabă… arătam bine! Din cauza durerilor la genunchi pe care le aveam în perioada respectivă, drept urmare, la următorul concurs m-am și accidentat, se vede chiar pe filmare, aceasta există pe YouTube, se vede că mă ridic foarte greu din poza de final.
Repet, mă dureau genunchii! Mi s-a spus ulterior că atât de grasă sunt că nu mă pot ridica de jos. Ceva ce nu avea treabă cu realitatea! Știu clar, există niște reguli impuse de Federația Internațională de Gimnastică, eu am și studiat un pic pe tema asta. Lucrarea mea de disertație se învârtea în jurul comportamentului etic al specialistului în educație fizică și sport. Am studiat chiar și câteva cazuri de abuz din alte țări”, a spus sportiva.
Șocante sunt și lucrurile povestite de Alexandra Duman, o altă tânără ajunsă la lotul național de gimnastică ritmică.
”Atmosfera antrenamentelor era una severă, iar sentimentele tuturor celor care erau pe covor erau de frică. Ușor-ușor, începusem să-mi dau seama că fac gimnastică de frică, de frica să nu fiu bătută, să nu fiu jignită! Am în minte clar un moment de la ‘Lia Manoliu’, în care am fost luată de coc fără niciun motiv și făcută titirez prin toată sala!
Am avut o competiție în Sicilia, unde am plecat cu o altă colegă din lot. Am fost împreună cu Irina și Maria, iar în competiție am pierdut obiectul. După ce l-am pierdut, am și încheiat competiția, fiind ultimul obiect.
Ca pedeapsă, în spate, după ce m-am întors pe covorul de încălzire, mi-a ordonat să fac 100 serii din elementul pe care l-am făcut și am scăpat obiectul. Era o serie de sărituri, două pe linie, o aruncare cu prindere în afara câmpului vizual, 100 serii neîntrerupte, fără pauză!
Așadar, am început să fac aceste serii. Cred că am făcut în jur de 10-11 serii, până când nu mi-am mai simțit picioarele, motiv pentru care am făcut entorsă. Mi s-a umflat piciorul, mi s-a umflat glezna, s-a și înnegrit în câteva secunde.
Am încercat… De frica de a nu mă vedea că stau și că pățisem ceva, încercam să fac din nou acele sărituri deși știam că nu aveam cum, doar încercam să mă mișc pe covor, să nu mă vadă că stau. M-a văzut, eram cu spatele către ea. M-am trezit dintr-odată luată de coc și apoi… Cu unghiile înfipte în gâtul meu, m-a luat așa, pe spate, și m-a aruncat pe bancă, spunându-mi să stau în sfoară, că așa rezolv eu problemele.
A chemat-o apoi pe Irina, care a venit și mi-a aruncat o privire foarte indiferentă și rece și mi-a zis că nu se aștepta la altceva din partea mea. Au chemat asistenții medicali și m-au pansat, mi-au pus tot ce aveam nevoie. Era o entorsă. Până la hotel m-a ajutat Diana, colega mea. Tot ea m-a ajutat să urc până în cameră, să mă așez în pat, să-mi aducă și gheață pentru a pune pe picior, să mă întrebe dacă sunt în regulă…”, a povestit Alexandra, pentru ARADS.
O altă sportivă, Christina Drăgan (17 ani), face referire, în dezvăluirile ei, și la limbajul incalificabil al șefei FRGR în relația cu gimnastele.
”Doamna Irina (Irina Deleanu, șefa FRGR – n.r.) i-a spus Sabinei (Sabina Enache – n.r.) că e că**t cu ochi! Tot așa, în direcția asta, pe mine m-a mai făcut doamna Irina o dată cu**ă și așa mi-a spus mie în sală când aveam 14 ani”, a povestit ea.
Tot despre derapajele de limbaj a vorbit Alexandra Piscupescu (30 de ani).
”Le făceau tâmpitețe, prostuțele, proaste, tâmpite, idioate, cretine, cretinoide… Țărancă proastă, țărancă, țărăncuță.
Apropo de țărancă, mi-am adus aminte un episod care mi s-a întâmplat chiar în prima săptămână după ce am fost selecționată la lot. Stăteam în cantonament la Olimpia, la hotel, și ne-au dat să mâncăm într-una din zile rasol de vită cu piure și ciorbă.
N-am putut mânca vita, am mâncat doar piureul și ciorba, și ele mereu verificau ce mâncam noi cu doamnele de la cantină, apoi ne certau. M-au făcut ‘ciorbăreasă’, țărancă, săracă, zicând că ‘la mine la țară nu se mănâncă decât cartofi, că noi nu știm ce e aia carne, că e scumpă’ și că, în sărăcia noastră, noi mâncăm doar cartofi”, a spus Alexandra.
Contactată de GSP pentru a-și spune punctul de vedere, șefa FRGR, Irina Deleanu, a spus că va oferi un răspuns ”în cel mai scurt timp”, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, Irina Deleanu a lăsat, pe pagina de Facebook a site-ului de sport, mai multe fotografii în care apare, în ipostaze relaxate, alături de Alexandra Piscupescu și Christina Drăgan, două dintre sportivele care au făcut dezvăluiri. Șefa FRGR a postat și un videoclip cu bucuria din momentul calificării lui Annaliese Drăgan la Jocurile Olimpice de la Paris.
După ce a pus fotografiile pe Facebook, Irina Deleanu a fost întrebată de un internaut: ”Au vreun rezultat fetele astea?! Întreb pentru cineva!”.
”Nicio gimnastă româncă medaliată la competiții mari ale lumii nu se află în acest video”, a răspuns șefa FRGR.