Pensii 2025: Problemele bugetare ale Romaniei continua sa afecteze direct cei peste 5 milioane de pensionari. Seful Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, a declarat recent ca indexarea pensiilor cu inflatia incepand din luna septembrie este o fantezie, avand in vedere deficitul bugetar ridicat si constrangerile financiare ale statului. Aceasta veste adanceste incertitudinea cu care pensionarii se confrunta intr-un context economic din ce in ce mai dificil.
Daniel Daianu a explicat ca, in ciuda unor masuri precum s-a dovedit a fi „Ordonanta Trenulet”, care a inghetat salariile bugetarilor si a exclus indexarea pensiilor la inceputul anului, bugetul public ramane intr-o situatie critica. Deficitul a fost stabilit la 7% pentru 2025, insa atingerea acestei tinte va necesita reduceri suplimentare ale cheltuielilor. Cresterea masiva a cheltuielilor de capital din 2024, inclusiv in domeniul militar, face ca spatiul de manevra pentru alte ajustari sa fie aproape inexistent.
„Nu vor exista pasi majori in 2025 pentru indexarea pensiilor. Un eventual sprijin temporar pentru pensionarii cu venituri mici poate fi acordat, dar va depinde de executia bugetara si veniturile disponibile”, a subliniat Daianu.
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu – „Eu nu vreau să anticipez. Poate că a fost și un balon de încercare, nu cred că a fost neapărat o o neglijență. Adică i-a lunecat limba, cum se spune. Nu cred așa ceva. Aș spune însă ceva care să spunem că nu dă bine auzului. Măsurile din 2025, la înghețarea salariilor bugetarilor și la non-indexarea pensiilor se adaugă și unele măsuri de creștere a veniturilor, care ar contribui cu un 0,3 – 0,4% din PIB. Este discutabil, dacă este suficient. Noi avem unele valori preliminare, așteptăm proiectul de buget, pe care sperăm să-l primim în săptămâna ce vine și atunci vom construi o opinie, pe acest proiect de buget. Trebuie să se rețină ceva. În 2026, care este o cheie de interpretare a problematicii corecției în anul care a început, corecției deficitului, și anume în 2025 se va simți impactul deplin al recalculării pensiilor. Dacă nu s-ar adopta măsuri de corecție în 2025, ccu acest impact deplin, deficitul ușor ar trece de de 9% din PIB. Deci aceasta arată că misiunea nu este simplă deloc. Este o țintă ambițioasă”, a afirmat Daniel Dăianu, într-o intervenție la Digi24.
Majorarile „one-off” – o solutie temporara
Premierul Marcel Ciolacu a adoptat o abordare prudenta in ceea ce priveste cresterea pensiilor. El a confirmat ca pentru pensionarii cu venituri mici si medii se va acorda o suplimentare de tip „one-off” – o plata unica, menita sa ofere un sprijin temporar pana la prima rectificare bugetara din 2025. Abordarea premierului vine in contextul necesitatii de a respecta limitele deficitului bugetar, asa cum au fost convenite cu Comisia Europeana.
„Vom analiza executia bugetara la rectificare, pentru a decide daca bugetul permite indexarea pensiilor din septembrie. Este o masura prudenta si echilibrata, necesara pentru a proteja investitiile, mai ales cele legate de PNRR”, a declarat Ciolacu.
In timp ce discutiile despre indexarea pensiilor continua, inflatia ramane o problema majora pentru pensionarii din Romania. Costurile crescute pentru alimente, utilitati si medicamente afecteaza cel mai mult categoriile vulnerabile, care depind de pensii pentru a supravietui. In lipsa unei indexari semnificative, aceste persoane sunt fortate sa faca fata unei presiuni financiare crescande. Mai mult, masurile anuntate pentru reducerea cheltuielilor de capital pot afecta proiectele de infrastructura si investitiile pe termen lung, ceea ce ar putea agrava instabilitatea economica generala.
Posibilele majorari de pensii din 2025 vor fi conditionate de veniturile statului si de disponibilitatea fondurilor in urma rectificarii bugetare. Desi promisiunile guvernamentale ofera o raza de speranta, realitatea bugetara arata ca masurile vor fi limitate si insuficiente pentru a compensa cresterile de preturi.
Ramane de vazut daca guvernul va reusi sa gaseasca solutii viabile pentru a sprijini pensionarii, fara a sacrifica stabilitatea economica a tarii. Cert este ca urmatoarele luni vor fi decisive pentru milioane de romani care se bazeaza pe pensii ca principala sursa de venit.
„Greul va începe din 2026”, spune șeful Consiliului Fiscal
„Greul va începe din 2026”, a mai precizat președintele Consiliului Fiscal, deoarece trebuie redus deficitul cam cu patru procente și, pentru ca asta să se întâmple, trebuie regândit regimul fiscal din România.
„Dar și acuma vin cu, mă rog, cu o o remarcă care am spus că nu e prietenoasă pentru auz. Greul va începe în 2026. Aceste măsuri nu au fost, hai să spunem, teribil de complicate. În 2026, în sensul că ajungem, să spunem, cu deficitul la 7% din PIB, după care va trebui să ne ducem către 3%. Este cale lungă până la 3%. Sunt 4 procente din PIB și atunci va trebui să se regândească regimul fiscal. De altfel, ministrul de Finanțe, domnul Tanczoș Barna, a spus că până la jumătate acestui an se va pune la punct o regândire a regimului fiscal”, a explicat Daniel Dăianu.
Întrebat ce înseamnă această această regândire din punct de vedere fiscal, el a răspuns: „Această regândire are în vedere mai multe, mai multe căi pentru a crește, a crește veniturile”.