Finlandezii cu fabrică uriașă în România accelerează producția. Este vorba despre fabrica de anvelope Nokian Tyres, care a fost inaugurată în toamna anului trecut la Oradea.
Fabrica de anvelope se întinde pe un teren de aproape 500.000 mp și este cea mai mare investiție făcută vreodată în Oradea. A început producția de anvelope anul trecut, iar acum finlandezii vor să producă și cauciucul necesar pentru acestea.
Pentru a combate mirosurile neplăcute, una din posibilele surse de poluare ale fabricii, finlandezii spun că vor folosi același sistem pe care deja îl aplică în America.
„Filtrarea mirosurilor și a particulelor se realizează în două etape. În prima fază, aerul evacuat și mirosurile generate de procesul de amestecare a cauciucului sunt colectate eficient și direcționate către unitatea de tratare a mirosurilor. Unitatea de tratare a mirosurilor utilizează un proces chimic pe bază de gaz, combinat cu tehnologia cu plasmă, pentru a altera moleculele care cauzează mirosuri în aerul evacuat.
Eficiența acestei tehnologii a fost verificată prin măsurători tehnice”, susțin investitorii finlandezi, potrivit ebihoreanul.ro.
Fabrica Nokian Tyres va avea două așa-numite „linii de mixing” pentru componentele cauciucului, „în vederea obținerii materiei prime necesare fabricării componentelor pentru anvelope”, una cu o capacitate de producție de 6.000 kg de cauciuc pe oră, iar alta de 4.800 kg/h.
Ele vor fi alimentate din 8 silozuri cu o capacitate de 300 metri cubi fiecare, care vor fi umplute cu carbon black (negru de fum), adică pulbere de carbon, și de silica, un alt agent de umplere necesar în producția de cauciuc. De asemenea, instalația cuprinde și 7 bazine exterioare pentru stocarea uleiului, și el necesar în același proces de producție..
APM Bihor urmează să analizeze toate planurile companiei finlandeze.
Planul investiției se ridică la 650 milioane de euro, din care 99,5 milioane de euro reprezintă un ajutor de stat acordat de Guvernul României. Finlandezii și-au propus ca în 2025 să producă 1.256.112 anvelope, iar treptat să ajungă la capacitatea maximă de 6 milioane de bucăți/an.