Unii clienți Electrica au primit două facturi simultan, dar nu pot fi vizualizate. Sumele nu sunt deloc de neglijat. În plus, unele facturi nu pot fi vizualizate în aplicația MyElectrica, iar mulți clienți nu le mai primesc pe hârtie, măsura fiind impusă de furnizor.
„Un fel de taci și plătește! Nu că altfel ai putea contesta factura, că nu ai cu cine vorbi, ți se bagă pumnul în gură, chiar dacă ești primit în audiență”, spune un cititor myTEX.ro
Alții încă mai așteaptă, tremurând cu gândul că vor primi sume greu de achitat. Și mulți se tem că va veni şi a treia, de regularizare.
În decembrie, Electrica Furnizare a anunțat că stornează facturile pentru consumurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2024, urmând ca acestea să fie emise fără a mai include şi contribuţia CfD, admițând că facturile ar putea fi emise cu întârziere.
În plus, ca urmare a atacurilor cibernetice de amploare la care a fost supus tot grupul la finele anului trecut, comunicarea sa cu clienții a fost îngreunată semnificativ, iar majoritatea serviciilor au fost mult timp indisponibile sau au funcționat cu sincope: Call center-ul Electrica Furnizare; Asistentul virtual E-chat; Formularul de contact online; adresa de e-mail [email protected]. dar și solicitările formulate în cadrul punctelor de relații cu clienții ale companiei.
Potrivit ministrului energiei Sebastian Burduja, este vorba despre ”o chestiune tehnică”. Mai mult, românii nu ar trebui să-și facă griji pentru că nu se vor trezi peste noapte cu facturi imense pentru a recupera acest minus. Ar fi de fapt cunoscuta regularizare la final de an.
”E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji”, a declarat ministrul în direct la Digi 24. Această regularizare ar fi fost făcută din anumite motive ce țin de birocrație și schimbarea legislației. Ar avea legătură și cu o mare investiție făcută din bani europeni.
”E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji. Deci România are o schemă de contracte pentru diferență care susține investiții în parcuri solare, parcuri eoliene. Noi am obținut 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare, bani care vor finanța integral această schemă, cu o mică excepție pe costurile de administrare ale OPCOM.
Pentru acele costuri, pe factura fiecăruia dintre noi, dar după ce proiectele efectiv intră în pâine, se va regăsi o linie, contribuție CFR, care va însemna câțiva bani pentru fiecare dintre noi acasă. Deci este un impact minim și acum practic s-a făcut o regularizare”, a explicat ministrul.
Totodată, ministrul a explicat că subventia la energie electrică și gaze se va face în funcție de venitul familiei. Cel mai probabil se va renunța la plafonare începând cu luna aprilie, însă oamenii vulnerabili vor fi ajutați în continuare. La gaz prețurile ar fi crescut cu 30% în ultimele luni și la energie cu 15%, dar românii nu au resimțit acest lucru datorită plafonării.
Citește și: În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica
Sebastian Burduja nu exclude ca Guvernul să se implice și sub alte forme pentru a subvenționa aceste cheltuieli, pentru că și producătorii și distribuitorii de energie au nevoie de bani, ca oamenii să-și plătească facturile la timp. Dacă acest lucru nu se întâmplă toată lumea va avea de suferit.
Cu siguranță vor fi alocați, pentru această schemă, bani de la buget. Asta, într-un an destul de complicat pentru toată lumea din toate punctele de vedere. ”Având în vedere creșterile de preț la gaz, la energie electrică. La gaz prețurile au crescut cam cu 30% în ultimele luni, la energie electrică cam cu 10-15%.
Având în vedere faptul că avem nevoie de o perioadă de timp să asigurăm o lichiditate în piață, deci producătorii să scoată la vânzare cantități, furnizorii să vină și să cumpere o perioadă tranzitorie, trei luni, șase luni urmează să determinăm în paralel cu proiectul de buget, pentru că și această schemă trebuie finanțată, bineînțeles de la bugetul de stat”, a declarat Burduja.
”Sunt și datorii din urmă pe care statul român trebuie să le plătească, pentru că așa funcționează această schemă. Furnizorii acoperă în primă instanță diferența între prețul la factură și prețul real, după care statul vine și le dă banii. Statul nu a acoperit aceste fonduri la timp, asta este realitatea și atunci furnizorii s-au împrumutat, au acumulat dobânzi, au luat credite, deci sunt într-o situație nu plăcută.
Și atunci de aceea spunem o perioadă tranzitorie, după care trebuie să venim pe o formă de sprijin a românilor vulnerabili”, a completat Burduja. Ministrul a adăugat că subvenționarea se va face în funcție de vulnerabilitatea din fiecare gospodărie, nu pe baza unui nivel de consum. În prezent, un milionar cu un apartament gol va primi același sprijin ca și o familie săracă.