Unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury’s, a anunțat că va desființa 3 000 de locuri de muncă în urma închiderii cafenelelor rămase și a ghișeelor sale de patiserie și pizza, scrie BBC.
Supermarketul spune că această mișcare va „simplifica activitatea”, adăugând că majoritatea cumpărătorilor Sainsbury’s „nu cumpără cafenelele în mod regulat”.
Sainsbury’s intenționează, de asemenea, să efectueze o reducere de 20% a funcțiilor de conducere, afirmând că afacerea se confruntă cu un „mediu deosebit de dificil în ceea ce privește costurile”.
Acesta este al doilea val de reduceri majore de personal pentru Sainsbury’s în doar un an. În februarie anul trecut, a anunțat că 1 500 de posturi vor dispărea.
Există câteva domenii în care se păstrează un interes crescut, dar şi o ofertă mare de joburi pe piaţă în 2025. Pe primul loc este domeniul vânzărilor, fie că vorbim despre retail în magazine fizice sau de operatori call-center, raportul dintre cerere şi ofertă este în continuare mare.
Pe următoarele locuri sunt domeniul financiar şi contabilitate, urmat de IT, unde apariţia inteligenţei artificiale a schimbat dinamica angajărilor. În locul inginerilor software şi al programatorilor, companiile caută specialiştii în inteligenţă artificială şi în securitate cibernetică. La fel de căutaţi sunt şi muncitorii calificaţi în toate domeniile.
„La nivel global asistăm la o penurie de experţi calificaţi în domeniul cyber. Ne confruntăm cu un deficit de aproximativ 4 milioane de specialişti. Există posibilităţi rapide de avansare, de asemenea trebuie menţionat că şi salariul în domeniul securităţii cibernetice sunt printre cele mai mari din industria IT”, explică Andrei Mitrana, reprezentant HR Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Pentru muncitorii calficiaţi, salariile şi condiţiile pe care le oferă angajatorii străini sunt greu de concurat pe plan intern. „Am căutat să generăm un plan de creştere profesională în aşa fel încât să evolueze de la un an la altul. Acest program presupune atât antrenament la locul de muncă, cât şi în sala de curs”, declară Ioan Prisăcaru, antreprenor.
Specialiştii ne recomandă să cântărim bine înainte să plecăm de la actualul loc de muncă în această perioadă. „În cazul în care evoluţia economică va fi negativă pentru angajatori, faptul că suntem nou-veniţi într-o echipă ne oferă mai puţină stabilitate”, spune Oana Datki, specialist HR.