Românii care nu locuiesc la adresa din buletin trebuie să respecte o nouă reglementare și să înfăptuiască anumiți pași dacă încă nu și-au schimbat cartea de identitate.
Începând cu data de 1 ianuarie, solicitarea vizei de flotant a devenit obligatorie, în anumite condiții. Viza de flotant este un document oficial care atestă reședința temporară a unei persoană într-o altă locație decât cea trecută în buletin și este obligatorie dacă persoana locuiește mai mult de 15 zile la o altă adresă.
De obicei, documentul este solicitat de studenți, persoane care locuiesc cu rudele sau cei care au nevoie de o reședință temporară pentru acces la servicii locale.
Viza de flotant devine obligatorie în cazul în care locuiți într-o altă locație pentru o perioadă mai mare de 15 zile, precum și pentru accesarea serviciilor publice, precum înscrierea copiilor la școală, sau acces la servicii medicale.
Viza de flotant este valabilă pentru un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită printr-o solicitare simplă adresată Serviciului de Evidență a Populației.
Românii care nu locuiesc la adresa din buletin și doresc să își facă viză de flotant, care le facilitează accesul la servicii locale esențiale, trebuie să se prezinte la primăria din localitatea în care doresc să-și stabilească reședința temporară și să aibă la ei următoarele documente:
Citește și : Ce pățesc românii care nu-și reînnoiesc buletinul în termenul prevăzut de lege