Alimente care îngrașă mai puțin. Mihaela Bilic spune cum poți mânca paste fără să te îngrași. „Nu mai sunteți bebeluși!”

Nutriționistul Mihaela Bilic îți explică ce ar trebui să mănânci – ba chiar fără prea multe resctricții – pentru a slăbi, dar și pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.
Filip Stan
31 ian. 2025, 18:25
Alimente care îngrașă mai puțin. Mihaela Bilic spune cum poți mânca paste fără să te îngrași. „Nu mai sunteți bebeluși!”

Medicul Mihaela Bilic spulberă un mit potrivit căruia pastele și cartofii nu au ce căuta în dieta ta atunci când vrei să slăbești. Nutriționista  Mihaela Bilic a făcut o serie de recomandări pentru cei care își doresc să slăbească fără să renunțe complet la alimentele preferate, dezvăluind rolul pe care îl are temperatura preparatelor în controlul greutății.

Secrete de slăbit. Se spune că nu suntem niciodată suficient de slabi… sau de bogați. La finanțe nu mă pricep, însă am câteva recomandări pentru un slăbit eficient.

Temperatura la care este consumat un anumit preparat are impact asupra aportului de calorii. O parte din amidonul prezent în orez, paste sau cartofi se recristalizează prin răcire și nu mai poate fi absorbit din intestin. Salata orientală, orezul de la Sushi și pastele reci îngrașă mai puțin”, a explicat nutriționista.

De asemenea, Mihaela Bilic recomandă să fim atenția atunci când vine vorba de cantitățile consumate. „Porția corectă de făinoase trebuie să fie cât palma, adică o felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, mămăligă sau cartofi. Dacă vreți să slăbiți, eliminați făinoasele de la masa de seară și consumați doar proteine (carne, pește, ouă) și multe legume”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre Legea 80/20 din nutriţie care dă peste cap tot ce ştiai despre diete. De ce să nu renunţăm la pofte

De asemenea, Mihaela Bilic a avertizat și asupra pericolelor băuturilor foarte dulci. „Consistența alimentelor influențează aportul caloric, zahărul se absoarbe mai ușor din lichide. Toate sucurile (fie ele și fresh), smoothie-urile și produsele pasate predispun la îngrășat.

Nu mai sunteți bebeluși, mestecați, nu beți cu paiul! Glucoza se absoarbe mai repede când stomacul este gol, prin urmare, evitați consumul de dulciuri sau produse făinoase la începutul mesei. Începeți cu salată sau ciorbă ca aperitiv, iar la felul principal asociați carbohidrații de tip paste, orez sau cartofi cu carne și legume. Cât despre desert, ideal e să-l mâncați la sfârșitul mesei, cantitatea de zahăr absorbită va fi mai mică”, a mai spus Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic a făcut topul alimentelor anti-foame care au grijă de silueta ta

Potrivit nutriționistei Mihaela Bilic, cheia unui corp sănătos și armonios stă în alegerile alimentare inteligente. Nu toate alimentele care ne satură ne și îngrașă, iar unele chiar ne ajută să slăbim fără efort. Așadar, dacă vrei să-ți controlezi greutatea și să scapi de senzația constantă de foame, trebuie doar să știi ce să pui în farfurie, potrivit nutriționistei.

Așa cum spuneam, potrivit Mihaelei Bilic, cheia unui corp sănătos și a unei siluete de vis stă în alegerile alimentare inteligente. Nu toate alimentele care ne satură ne și îngrașă, iar unele chiar ne ajută să slăbim fără efort.

Mihaela Bilic a explicat faptul că sațietatea este influențată de doi factori esențiali: fibrele și proteinele. Fibrele au un volum mare și ocupă spațiu în stomac, oferind o senzație de plenitudine, în timp ce proteinele sunt mai greu de digerat și mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Pe de altă parte, alimentele bogate în calorii, precum produsele de patiserie, brânzeturile grase sau gustările sărate, nu fac decât să ne păcălească temporar foamea și să favorizeze acumularea kilogramelor în plus.

„Alimente anti-foame. Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Se spune că avem ochii mai mari decât stomacul, mintea noastră este nesătulă iar stomacul nu știe să numere caloriile. Singurul lucru care îl mulțumește este muuultă mâncare.

Ca să ne păcălim instinctele trebuie să fim isteți și să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La cealaltă extremă sunt alimentele cu volumic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm”, a spus Mihaela Bilic pe Facebook.

De asemenea, nutriționista a oferit și o listă de alimente care ne țin de foame, dar nu îngrașă. Potrivit spuselor acesteia, oul fiert este campionul sațietății. Un ou fiert conține doar 80 de calorii, dar oferă o senzație de sațietate de lungă durată. În plus, este bogat în proteine și nutrienți esențiali.

Există alimente anti-foame😻

Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii.

Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm.

Iată care sunt alimentele cu sațietate maximă și aport caloric redus:

✅Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.

✅Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.

✅Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede.

Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.

Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta! Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!🥳

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Ce să pui în plăcinta cu mere ca să iasă deosebit de bună. Condimentul care îi dă un gust de neuitat
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
Playtech.ro
Cum a încercat Emanuel, medicul rezident, să se salveze când i s-a făcut rău. Detaliul cutremurător dezvăluit de...
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Destinul fabulos al unui mare actor român. A dat audiție pe patul de spital
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
A murit unul dintre prietenii lui Vlad Pascu. A fost găsit mort în propria locuință
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Băsescu. Cine l-a pus, de fapt, președinte: Mi-a spus el cu o noapte înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Piedone – control la o stână ce tăia și vindea ilegal miei și iezi! Oierul a fost amendat și dat pe mâna poliției
MediaFlux
Anunțul zilei privind pacea în Ucraina! Rusia a stabilit condițiile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți