Românii se înghesuie să cotizeze la Pilonul 3. Ce pensie poate primi o persoană cu 5.300 lei salariu, după 40 de ani de muncă

În contextul economic incert din această perioadă, românii devin tot mai interesați de economisirea pentru pensie. Pilonul 3 de pensii este tot mai căutat de români şi a atras în jur de 133.000 de oameni doar în 2024, arată datele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Filip Stan
27 ian. 2025, 21:13
Românii se înghesuie să cotizeze la Pilonul 3. Ce pensie poate primi o persoană cu 5.300 lei salariu, după 40 de ani de muncă
Românii se înghesuie să cotizeze la Pilonul 3. Ce pensie poate primi o persoană cu 5.300 lei salariu, după 40 de ani de muncă

Pilonul 3 de pensii, un sistem facultativ, a atras anul trceut un număr record de  clienți noi. Cei mai mulți, spun specialiștii, au între 30 și 35 de ani, însă și tinerii aflați la începutul carierei încep să fie interesați de pensiile private, conform ŞtirileProTV.

Interesul pentru Pilonul 3 a crescut constant din 2007, dar în 2024 s-a înregistrat un salt de 40% față de 2023. În prezent, 830.000 de români contribuie la fondurile de pensii facultative. Fondurile totale acumulate au depășit 5,5 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro), 17 la sută mai mult față de 2023, un maxim istoric pentru fondurile de pensii facultative.

„Dorința de a-și menține nivelul de trai și dorința de a avea venituri la un nivel cel puțin comparabil cu cele din timpul vieții active, dacă ne uităm la valoarea pensiei medie, raportată la valoarea salariului mediu – vedem că este un decalaj semnificativ de cateva zeci de procente. Acele 10 de procente care trebuie compensate sau dacă își dorești să fie compensate pot fi făcute cu Pilon 3”, a declarat Adrian Negru, director departament.

Citeşte şi: Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, anunţul momentului după anularea indexării pensiilor. „Reformăm sistemul”

La Pilonul 3 contribuie în majoritate persoane cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, însă și tinerii aflați la începutul carierei devin tot mai interesați. Conform legislaţiei, pot contribui la Pilonul 3 salariații, persoanele cu activități independente, angajatorii. În prezent, contribuțiile la Pilonul 3 sunt deductibile în limita a 400 euro pe an.

Un calcul raportat la un salariu mediu din România de 5.300 lei, potrivit INS, arată că după o carieră de 40 de ani de contribuții, o persoană ar putea avea o pensie plătită din sistemul public – adică Pilonul I, de 2.800 de lei. Suma este completată de banii din Pilonul 2 de pensii private obligatorii și se ajunge, astfel, la un venit lunar de 4.100 de lei. Acum, dacă a ales să contribuie în ultimii 10 ani și la Pilonul 3 de pensii facultative cu o sumă egală cu cea din Pilonul 2, va mai avea un plus de 320 de lei sau dublu – aproximativ 750 de lei dacă a contribuit 20 de ani în loc de 10. În acest fel ar putea să ajungă la o pensie aproape egală cu salariul pe care l-a avut în timpul carierei.

„Pilonul 1 este pe marginea prăbușirii, în mod foarte demagogic este prezentat ca un mecanism bazat pe solidaritatea intergenerațională. De fapt, vedem că un astfel de sistem care ia de la cei care contribuie azi ca să dea la cei care beneficiază azi – rupe principiul responsabilității individuale”, susţine Radu Nechita, economist.

Citeşte şi: Pensionarii care pot rămâne fără 2.700 lei la pensie. Trebuie să trimită acest document la Casa de Pensii

În luna octombrie, în România erau înregistrați peste 4,7 milioane de pensionari, iar pensia media a fost de peste 2.700 de lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, de sâmbătă, 26 aprilie 2025, produsele de care toți românii au nevoie. Sunt cu preț redus, ofertele sunt limitate
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte