Carnea de care se feresc mulți români este mai sănătoasa decât cea de vită sau porc. Este vorba despre carnea de vițel. Este slabă în grăsimi și este ideală pentru cei care vor să mănânce sănătos.
Deși carnea de vițel este mai fragedă și mai gustoasă decât cea de vită sau porc, nu este la fel de căutată. Puțini sunt cei care știu că aceasta se digeră mai ușor și conține puține grăsimi, față de alte tipuri de carne.
Nutriționiștii spun că este cea mai sănătoasă carne deoarece are un conținut ridicat de proteine, respectiv până la 20 – 24 g în 100 de g de preparat. De asemenea, conține o cantitate importantă de zinc, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și vitamina B. Pe lângă asta, carnea de vițel conține CLA acid linoleic. Acesta este un tip de grăsime ce contribuie la accelerarea reducerii cantității de grăsimi rele din organism, îmbunătățește mineralizarea oaselor și are efecte importante antibacteriene și antioxidante, potrivit Fanatik.ro.
Specialiștii spun că acest tip de carne ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire a organismului, reduce aproape spre zero efectele dăunătoare ale radicalilor liber și previne apariția diferitelor boli, cum ar fi diabetul de tip B sau ateroscleroza.
De asemenea, carnea de vițel mai conține și o cantitate importantă de colagen.
Fermierii se plâng că prețul cărnii de vițel este mic și că nu acoperă cheltuielile generate de creșterea animalelor. De exemplu, abatoarele din județul Ialomița plătesc un preț de 11 lei/kg pentru vițeii în viu și 17 lei/kg pentru carcasă, scrie agrointel.ro.
Costurile, însă, ajung până la 25 – 30 de lei per kilogram în cazul vițeilor în carcasă. În funcție de zonă, prețurile se învârt în jurul a 10 – 17 lei per kilogram.
Dacă te-am convins de beneficiile acestui tip de carne, îți dezvăluim și o rețetă rapidă de mâncărică de mazăre cu vițel.
Iată de ce ingrediente ai nevoie:
– 500 gr carne de vițel
– 1 ceapă mare
– 3 caței de usturoi
– 1 lingură bună pastă de roșii
– 80 ml vin alb sec
– 1/2 legatură pătrunjel
– 1/2 linguriță boia dulce
– 1 foaie dafin
– 1 cuișor
– 1 vârf cuțit nucșoară măcinată
– 200 gr mazăre proaspătă
– 300 gr cartofi noi
– 2 linguri ulei
– sare, piper
Mod de preparare
Se taie carnea în bucăți mari, după care tocăm mărunt și călim ceapa. După ce am călit ceapa, adăugăm carnea și o prăjim până când se rumenește. Se stinge cu puțin vin și se lasă la fiert până când se evaporă tot lichidul. Următorul pas este să adăugăm pasta de roșii, boiaua și verdețurile. Mai lăsăm pe foc încă două-trei minute, după care adăugăm restul de mirodenii și lăsăm la fiert aproximativ o oră și jumătate.
După ce a trecut aproximativ o oră, adăugăm două polonice de apă fierbinte din cratița. Facem la fel de fiecare dată când apa scade până când carnea se fierbe bine. După ce carnea a fiert suficient, adăugăm mazărea și mai punel două polonice de apă fierbinte. Se lasă la fiert încă 10 minunte. după care adăugăm și cartofii. După ce s-au fiert și cartofii, se dă oala de pe foc și se adaugă verdeață.
Una dintre cele mai mari provocări atunci când vine vorba despre consumul de pește este evitarea acumulării de mercur, un metal toxic care se regăsește frecvent în peștii prădători.
Redfish se diferențiază prin poziția sa în lanțul trofic: fiind un pește de talie mică spre medie, acumulează cantități neglijabile de mercur, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru consum frecvent.
Redfish este o sursă foarte bună de proteine complete, furnizând toți amnioacizii esențiali de care orgamismul are nevoie. Comparativ cu alte surse de proteine animale, acest pește este sărac în grăsimi nesănătoase, contribuind la menținerea unui profil lipidic echilibrat și la reducerea riscului de boli cardivasculare, scrie click.ro.
Redfish este o sursă importantă de vitamine din complexul B care contribuie la producția de energie și sănătatea sistemului nervos. Mai mult furnizează minerale precum fosfor, seleniu și calciu, benefice petnru oase puternice și un sistem imunitar sănătos.
Chiar dacă somonul etse renumit pentru cantitatea sa de Omega-3, iar codul este popular pentru gustul său neutru, Redfish oferă un echilibru perfect între sănătate și siguranță.
Redfish poate fi preparat într-o varietate de moduri: la grătar, la abur, prăjit sau la cuptor. Iată o serie de sugestii care sigur vor fi pe placul tău: