„La această conferinţă participă miniştrii muncii. Ei sunt deja acolo şi pregătesc un proiect de program la nivel european pe care să-l andoseze şefii de stat şi de guvern în această după-amiază. Din punctul nostru de vedere, important este acest schimb de experienţă ce va rezulta din dezbateri – care sunt soluţiile statelor membre? În ceea ce ne priveşte, vreau să plecăm de la realităţile noastre, şomajul în rândul tinerilor reprezintă 23,8% din total şomerilor din România. Este situaţia de pe primul trimestru al acestui an. Este un şomaj care, faţă de 2012, a crescut cu un procent”, a spus preşedintele, într-o declaraţie susţinută la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’, înaintea deplasării la Conferinţa privind Ocuparea Tinerilor, care se desfăşoară la Berlin.
Potrivit preşedintelui, tendinţa în privinţa şomajului este aceea de a afecta într-un procent tot mai mare tinerii.
El a arătat că programele privind reducerea numărului şomerilor ar trebui îndreptate către zonele în care şomajul este în creştere sau a depăşit 25%.
„În discuţiile pe care le vom avea, voi sublinia măsurile legislative care s-au luat în Romania pentru a stimula angajarea tinerilor în câmpul muncii”, a adăugat Băsescu.
El a punctat că o primă măsură în acest sens a fost legea uceniciei, susţinută de Guvernul Boc. Preşedintele a mai arătat că un program de succes în acest sens a fost cel generat de legea educaţiei, prin care s-a reintrodus învăţământul profesional.
„Pentru 2013-2014, pentru învăţământul profesional sunt 20.000 de locuri şi aş vrea ca acest lucru să-l audă şi părinţii şi tinerii. Sunt 20.000 de locuri şi 1.800 de firme care solicită să preia în învăţământ profesional tineri care au trecut de clasa a IX-a. (…) Este clar că o şansă importantă pentru tineri este învăţământul profesional. (…) Eu sper ca şi părinţii şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie, a şti să faci ceva este garanţia, poate nu a prosperităţii, a unui trai decent. Ştiu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari, atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi astăzi se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional, pentru că multele universităţi inventate peste tot pe cuprinsul ţării trebuie să aibă materie primă plătitoare. A venit momentul în care ori înţelegem că aveam obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori dacă nu, vom avea generaţii sacrificate”, a susţinut şeful statului.
El a mai spus că va rămâne un ‘susţinător fără rezerve’ al consolidării învăţământului profesional ca o garanţie că un tânăr are o calificare, un loc de muncă.