Procurorul general, după decizia ICCJ privind șoferii drogați: Trebuie schimbată legea / Vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost ”2 Mai”

Procurorul general al României, Alex Florența, a comentat decizia instanței supreme privind șoferii drogați, subliniind că este nevoie de o schimbare urgentă a legii, astfel încât ” să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost '2 Mai' ”.
Irina Dumitrescu
29 ian. 2025, 15:22
Procurorul general, după decizia ICCJ privind șoferii drogați: Trebuie schimbată legea / Vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost ”2 Mai”

Alex Florența este de părere, în contextul deciziei privind șoferii drogați pe care a luat-o Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), că este nevoie de o schimbare urgentă a legii.

Procurorul general propune o modificare în articolul 336 din Codul Penal, mai precis înlocuirea sintagmei ”persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive” cu ”persoană depistată cu substanțe psihoactive în sânge”. Astfel, argumentează Alex Florența, la momentul depistării în sânge a unei substanțe psihoactive, se va putea considera că este vorba despre o infracțiune, fără a mai exista dezbateri suplimentare legate de concentrație și de influențarea aptitudinii de a șofa.

”Sub avalanşa unor astfel de solicitări de expertize, e posibil ca o expertiză de acest tip să dureze între unul şi doi ani de zile. În acest interval de timp, acel şofer care a fost depistat, i s-au stabilit pe baza unor probe legale în sânge o anumită concentraţie a acestor substanţe psihoactive, va trebui lăsat în continuare să conducă până când o astfel de expertiză va fi făcută şi va atesta că, da, a avut sau nu aptitudinea de a-i afecta abilităţile de şofer şi, implicit, reprezintă infracţiune.

(legea – n.r.) Ar trebui să fie în sensul depistării în sânge a unor substanţe psihoactive ca şi formulă a textului de lege, lucru care ar permite ca la momentul în care se face acea analiză toxicologică şi substanţa psihoactivă este depistată în sânge, respectiva conduită să reprezinte infracţiune, fără a mai exista aceste dezbateri suplimentare legate dacă concentraţia de substanţă din sânge mai are sau nu şi aptitudinea de a influenţa condusul”, a declarat, pentru g4media, procurorul general.

Citește și Se taie toate sporurile şi bonusurile bugetarilor. Mircea Fechet: „Eu cred că bucătarul se poate descurca foarte bine şi fără spor de stres”

În același context, Alex Florența a subliniat că o astfel de modificare legislativă este necesară pentru a avea ” mai multă siguranţă pe străzi ” și pentru a evita ” cazuri absolut dramatice cum a fost ‘2 Mai’ ”.

”Vrem să avem mai multă siguranţă pe străzi, vrem să evităm cazuri absolut dramatice cum a fost cazul 2 Mai, atunci cu certitudine avem nevoie de o astfel de legiferare”, a spus procurorul general.

Ce prevede legea, în prezent, cu privire la șoferii drogați

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că, pentru incriminarea șoferilor care conduc sub influența substanțelor psihoactive, nu este suficientă detectarea acestor substanțe în probele biologice. Decizia introduce un prag clar: trebuie dovedit că prezența substanței a afectat capacitatea de a conduce.

Potrivit articolului 336 din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Citește și Virgil Măgureanu, fost director al SRI, urmărit penal în Dosarul Mineriadei pentru infracţiuni contra umanităţii

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Se trece la Carte Electronică de Identitate. Anunț pentru românii cu buletin. Se aplică de joi, 24 aprilie
Playtech.ro
Mirela Vaida a răbufnit! A spus adevărul despre Emily Burghelea şi Vulpiţa: Avem filmările, a râs de...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Senzații tari pentru Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu îl pune la grele încercări. Foto
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii care trebuie să plătească suprataxă. Se achită obligatoriu. Nimeni nu este iertat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Femeia care l-a convins pe Papa Francisc să vină în România. Ce i-a spus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat