ANAF va schimba procedura de eșalonare la plată. Debitorii vor depune mai puține documente. Noi condiții pentru firmele în insolvență

Agenția Națională de Adminstrare Fiscală a publicat miercuri un proiect de ordin ce modifică procedura de acordare a eșalonării la plată a datoriilor către bugetul de stat. O serie de documente ce trebuiau depuse de debitor în vederea obținerii eșalonării au fost anulate.
Filip Stan
01 feb. 2025, 15:10
ANAF va schimba procedura de eșalonare la plată. Debitorii vor depune mai puține documente. Noi condiții pentru firmele în insolvență
Care români sunt scutiţi să depună cel mai complicat formular la ANAF. Lista completă

ANAF schimbă regulile. Astfel, conform proiectului de ordin, se elimină obligativitatea debitorului de a depune diverse documente justificative cum ar fi situația financiară anuală, situația încasărilor și plăților pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a eșalonărilor la plată, precum și situația privind indicatorii orientativi.

Fiscul propune totodată modificarea procedurii de acordare a eșalonării la plată pentru contribuabilii care se află în procedura insolvenței și introduce un nou formular, ce privește acordul pentru analizarea ieșirii din procedura insolvenței.

Cererea de acordare a eșalonării, revizuită de ANAF

După cum precizează nota de fundamentare, proiectul modifică Anexa nr. 1 ”Conţinutul cererii de acordare a eşalonării la plată şi documentele justificative anexate acesteia” şi Anexa nr. 2 ”Procedura de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central”, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 90/2016, reglementând următoarele aspecte:

1. actualizarea și imbunătățirea modelului cererii de acordare a eșalonării la plată;

2. revizuirea documentelor justificative care se anexează acestei cereri, în sensul diminuării documentelor ce se depun de către contribuabili, astfel încât comunicarea solicitării de acordare a eșalonării la plată, prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV), să se realizeze mai facil;

3. actualizarea procedurii de acordare a înlesnirilor la plată, prin:

– stabilirea competenței de acordare a înlesnirilor la plată în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, respectiv în sarcina organelor fiscale care administrează obligațiile fiscale datorate de acestea;

ANAF introduce un formular valabil pentru toți românii. În ce condiții trebuie completat

– eliminarea obligativității debitorului de a depune anumite documente, cum ar fi: situația financiară anuală, situația încasărilor și plăților pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a eșalonărilor la plată, precum și situația privind indicatorii orientativi și alte informații.

– menținerea competenței organelor fiscale din subordinea A.N.A.F. de a acorda înlesniri la plată pentru creanţele vamale stabilite de către organele vamale prin decizii de regularizare a situaţiei și transmise spre recuperare prin executare silită organelor fiscale;

– prevederi privind acordarea eșalonării la plată în cazul debitorilor care constituie garanții într-un cuantum mai mic sau mai mare de 50% față de cuantumul obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlenirilor la plată;

– prevederi privind reducererea numărului de cereri de modificare a eșalonării la plată și de menținere a valabilității eșalonării la plată, de la două cereri la o singură cerere;

– abrogarea prevederilor referitoare la aprobarea unei alte perioade de eșalonare la plată în cazul modificării deciziei de eșalonare la plată.

Noi prevederi pentru contribuabilii aflați în insolvență
Modificările vizează totodată procedura de acordare a eșalonării la plată în cazul debitorilor care se află în procedura insolvenței și actualizarea modelelor formularelor prevăzute de procedura de acordare a înlesnirilor la plată.

De asemenea, ANAF va introduce un nou formular privind acordul pentru analizarea ieșirii din procedura insolvenței.

 

Controale ANAF 2025. Ce surprize are institutia pentru cetateni si firme anul acesta

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) continua tranzitia catre digitalizare si eficientizare, propunand o serie de masuri care vizeaza atat firmele, cat si cetatenii. Ministrul Finantelor, Tanczos Barna, a anuntat recent ca anul acesta ANAF va implementa noi solutii tehnologice si va adopta strategii bazate pe analiza de risc, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala si de a simplifica interactiunea contribuabililor cu institutia.

Unul dintre principalele obiective ale ANAF pentru 2025 este modernizarea infrastructurii IT, un proces demarat prin intermediul fondurilor europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit ministrului Finantelor, in decembrie 2024 au fost livrate serverele de ultima generatie necesare pentru operarea noilor sisteme informatice. Aceste echipamente sunt montate in centrele de date, punand bazele unei retele tehnologice moderne care va sustine digitalizarea intregii activitati a ANAF.

Guvernul, şedinţă specială pentru bugetul pe 2025 – Deficit de 7%, Administraţia Prezidenţială şi Parlamentul, pe austeritate. Serviciile primesc buget mai mare

„Am trecut de o etapa in care ANAF era cu 10-15 ani in urma si am intrat intr-o directie de unde nu mai exista cale de intoarcere. Digitalizarea este semnalul clar al unei transformari esentiale pentru institutie,” a declarat Tanczos Barna. Acest proces va permite o mai buna corelare a modulelor informatice, optimizarea analizei de risc si un control mai eficient asupra zonelor gri sau negre ale economiei.

Prioritatile ANAF in 2025: controale tintite si analiza de risc
Fiscul isi propune sa schimbe abordarea in ceea ce priveste controalele, concentrandu-se pe analiza de risc pentru a identifica mai eficient contribuabilii care nu respecta legea. Potrivit ministrului, controalele vor deveni mai bine directionate, eliminand presiunea inutila asupra contribuabililor corecti.

„Trebuie sa gasim metode prin care sa aducem pe masa ANAF afacerile din zona gri sau neagra. Nu este suficient sa ne concentram doar pe cei care declara TVA corect, ci sa descoperim si pe cei care eludeaza aceste obligatii fiscale,” a subliniat Tanczos Barna.

Un alt aspect important il constituie imbunatatirea eficientei Directiei Antifrauda, care va beneficia de instrumentele digitale nou implementate. Acest lucru va ajuta la identificarea rapida a cazurilor de evaziune fiscala si la aplicarea masurilor legale necesare.

Pentru cetateni si firme, digitalizarea ANAF inseamna atat provocari, cat si beneficii. Pe de o parte, sistemele moderne ar trebui sa reduca timpul necesar depunerii declaratiilor si sa faciliteze accesul la informatii si resurse online. Pe de alta parte, controalele mai bine directionate vor aduce o presiune mai mare asupra celor care opereaza in afara legii.

De asemenea, ministrul Tanczos Barna a indicat ca prioritatile bugetare pentru 2025 includ o mai buna utilizare a fondurilor disponibile pentru a sprijini investitiile si a limita deficitul public. Aceasta abordare, combinata cu controale fiscale stricte, ar trebui sa contribuie la cresterea incasarilor si la stabilizarea economiei.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster