Guvernul, şedinţă specială pentru bugetul pe 2025 – Deficit de 7%, Administraţia Prezidenţială şi Parlamentul, pe austeritate. Serviciile primesc buget mai mare

Guvernul s-a reunit, sâmbătă, într-o şedinţă pe care premierul Marcel Ciolacu a denumit-o specială, pentru a adopta bugetul pentru anul 2025. Acesta este considerat ”cumpătat şi echilibrat” de către ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, fiind construit pe un deficit de 7% şi acelaşi procent alocat investiţiilor.
Filip Stan
01 feb. 2025, 08:31
Guvernul, şedinţă specială pentru bugetul pe 2025 - Deficit de 7%, Administraţia Prezidenţială şi Parlamentul, pe austeritate. Serviciile primesc buget mai mare

UPDATE: Proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi dezbătute, miercuri, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului. Joi este programat votul final.

Potrivit programului aprobat în şedinţa comună de sâmbătă a Birourilor Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, miercuri, de la ora 14.00, va avea loc şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului Legii Bugetului de stat şi a proiectului Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Totodată, votul final a fost programat pentru joi.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, în debutul şedinţei de Guvern, că proiectul de buget pentru 2025 nu cuprinde modificări de taxe şi impozite, dar are prevăzute sume importante pentru investiţii şi dezvoltare. În paralel se reduc cheltuielile statului, cu 0,5 puncte procentuale.

”Adoptăm azi proiectul de buget pe 2025, unul fără modificări de taxe şi impozite. Este un buget de dezvoltare, ca şi anul trecut, în care investiţiile ajung la un nou record – 150 de miliarde de lei, un plus 30 de miliarde faţă de anul trecut”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, în debutul şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, 20% din cheltuielile totale din 2025 reprezintă investiţii.

”Asta se va vedea în creşterea PIB la 1.913 miliarde lei, iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2.000 miliarde lei, adică 400 miliarde euro, dublu faţă de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a mai declarat premierul.

Acesta a menţionat că, în paralel, se reduc costurile de funcţionare a statului, cu 0,5 puncte procentuale, fiind ajustate atât cheltuielile de personal, cât şi cele de bunuri şi servicii.

”Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut din 1 ianuarie salariul minim la 4.050 lei. În 2025, câştigul salarial net va creşte cu 6,1%, peste nivelul inflaţiei de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici şi îmi asum această decizie”, a mai declarat premierul.

Acesta a menţionat că se vor acorda în continuare ajutoare pentru economie şi IMM-uri, prin schemele de ajutor de stat din Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană.

”Sunt zeci de miliarde de lei ţintite spre creşterea producţiei industriale locale. Mi-al dori ca împreună să promovăm firme şi produse româneşti oriunde, chiar şi pe TikTok”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că se alocă 11 miliarde Programelor Anghel Saligny şi PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR şi 3,3 miliarde celor din fonduri europene.

”Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni şi voi pune o presiune uriaşă pe toată lumea să luăm aceşti bani”, a mai declarat premierul.

Acesta a explicat că a cerut ”ca suma alocată investiţiilor să fie mai mare decât deficitul, deoarece aşa e corect pentru români”.

”Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale şi un sistem de educaţie mai performant”, a încheiat premierul.

Premierul a anunţat o colectare mai bună a veniturilor în luna ianuarie.

Potrivit unui anunţ al Guvernului, şedinţa este programată la ora 10.00. Pe ordinea de zi se află adoptarea bugetului, urmând ca acesta să fie transmis săptămâna viitoare în Parlament, odată cu începerea primei sesiuni ordinare din acest an.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că vineri s-au făcut ”toate procedurile prealabile” pentru ca bugetul să poată fi adoptat sâmbătă, ”într-o şedinţă specială de Guvern”.

Proiectul Legii bugetului de stat a fost făcut public, joi seară, de Ministerul Finanţelor. Ministrul Tanczos Barna apreciază că este o construcţie echilibrată şi cumpătată, construită pe un deficit de 7% şi acelaşi procent alocat investiţiilor.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 357.819,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 744.554,8 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 500.049,4 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 142.229,9 milioane lei.

proiectLegeBuget2025_30012025

Ministerele Culturii, Agriculturii şi Afacerilor Externe, Parlamentul şi Administraţia Prezidenţială primesc mai puţini bani decât anul trecut, conform proiectului Legii bugetului, în timp ce Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cel al Transporturilor, al Educaţiei şi Ministerul Muncii au bugete majorate, la fel şi Secretariatul General al Guvernului.

Şi în acest an, potrivit proiectului de buget, serviciile de informaţii primesc bugete mai mari comparativ cu anul anterior. Creşterile variază între 5 şi 15%. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale beneficiază de buget cu peste 50% mai mare comparativ cu anul trecut.

Guvernul estimează un deficit de 142.000 de milioane de lei

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 357.819,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 744.554,8 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 500.049,4 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 142.229,9 milioane lei.

Veniturile estimate pentru anul 2025 sunt mai mari decât execuţia bugetară a anului trecut, care a fost, conform primelor calcule, de 287.242,7 milioane lei. De asemenea, veniturile estimate pentru acest an sunt uşor mai mari decât cele estimate pentru următorii doi ani. Astfel, conform documentelor publicate, pentru anul 2026 estimările indică venituri de 349.169,3 milioane lei, pentru anul 2027 estimările privind veniturile indică cifra de 349.399,1 milioane lei o creştere semnificativă fiind estimată pentru anul 2028, când se estimează venituri bugetare de 367.798,3 milioane lei.
Proiectul de buget prevede că din taxa pe valoarea adăugată se alocă 23.511,4 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 3.553,3 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; 15.799,1 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti; 850 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, sumă repartizată pe judeţe astfel: 50% din sumă se repartizează în mod egal tuturor judeţelor, 15% din sumă direct proporţional cu lungimea drumurilor, 35% din sumă invers proporţional cu capacitatea financiară a judeţelor. De asemenea, tot din TVA se alocă 2.371,7 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinaţie turistică.
În învăţământul particular şi cel confesional, unităţile didactice acreditate vor primi de la buget 937,3 milioane lei.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, după Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că investiţiile şi protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt coordonatele principale ale bugetului pentru acest an şi că proiectul de buget pentru 2025 este unul prudent, având în vedere o estimare de creştere economică de 2,5%, bazată pe investiţii, agricultură, construcţii, servicii şi creşterea industrială. La rândul lui, ministrul Finanţelor a declarat că ne vom încadra în ţinta de deficit de 7% din PIB.

Citește și Marcel Ciolacu modifică Ordonanța trenuleț: „Este o promisiune deja făcută”

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că sâmbătă se adoptă bugetul în Guvern, se trimite în Parlament, va fi o perioadă de depunere de amendamente şi, săptămâna viitoare e aprobat de Parlament.

”Ce vă pot spune despre pensii este că toate sumele necesare pentru plata pensiilor sunt asigurate în buget. Toţi pensionarii pot fi liniştiţi că pensiile, aşa cum au fost ele au fost calculate şi plătite anul trecut în noiembrie, decembrie, la nivelul acela vor fi plătite în 2025, lună de lună”, a spus ministrul Finanţelor, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Tanczos Barna a precizat că este deja finalizat calendarul aprobării bugetului de stat. ”Sâmbătă se adoptă bugetul în Guvern. Sâmbătă se trimite în Parlament, va fi perioada de depunere de amendamente şi, săptămâna viitoare, sigur, bugetul e aprobat de Parlament”, a mai arătat el.

”Noi avem nevoie de două zile să pregătim totul şi este un calendar. Trebuie să mai mergem în CES, trebuie să mai mergem în dialog social, în CSAT. Sunt proceduri de făcut”, a spus miercuriTanczos Barna.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Animalul mai periculos ca ursul care trăiește în munții României. Stă ascuns și e greu de văzut de multe ori, dar mușcătura lui face ravagii
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Oraşul din România comparat cu Florenţa. Străinii, impresionaţi şi de preţurile mai mici de la noi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Pericolul ascuns din bucătărie. Obiectul pe care îl folosim zilnic și care ne poate îmbolnăvi grav
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării