Leul s-a depreciat în fața euro și a dolarului, iar preţul gramului de aur atinge un nou nivel record, anunţă BNR.
Educaţie financiară. Cum să reduci costurile la cumpărături. Uneori mai mult înseamnă mai ieftin
De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7959 lei, mai mult cu 1,10 bani (+0,23%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,7849 lei.
Potrivit sursei citate, moneda națională a continuat să se aprecieze în raport cu francul elvețian, calculat vineri la 5,2638 lei, în scădere cu 0,69 de bani (-0,13%) față de 5,2707 lei, curs stabilit în ședința precedentă.
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 3,5 lei (+0,81%), până la o cotație de 430,9044 lei, de la 427,4 lei, cât anunțase, anterior, BNR.
Pe piețele internaționale, prețul spot a urcat la un moment dat la 2.799,95, aproape de a sparge pragul de 2.800 de dolari uncia de aur. Apoi prețul s-a repliat ușor, către un nivel de 2795,19 în jurul orei 13.00, ora României. A fost cea mai ridicată valoare din istorie pentru aur, pe pieţele internaţionale.
Aurul a urcat vineri spre 2.800 USD pe uncie, stabilind un nou maxim istoric. Creșterea vine ca urmare a faptului că investitorii caută refugiu în active sigure, pe fondul noilor amenințări cu războiul comercial din partea președintelui american Donald Trump. Ultimele declarații ale acestuia au sporit îngrijorările cu privire la încetinirile economice și potențialele perturbări ale comerțului mondial.
”Principalii factori ai redresării record a aurului sunt relaxarea monetară globală şi politica lui Trump. Mai multe bănci centrale importante au adoptat o atitudine mai blândă, sporind lichiditățile și menținând ratele dobânzilor la un nivel scăzut, ceea ce susține în continuare atractivitatea activelor fără randament, precum aurul”, spune Andrey Goilov în investing.com.
Conducerea BNR arată că noile evaluări reconfirmă perspectiva scăderii inflaţiei în primele trei luni ale acestui an, dar mai puțin decât era evidenţiat în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2024, care indica şi o creştere temporară a acesteia în trimestrul II 2025, urmată de o scădere graduală, până la 3,5% în decembrie 2025 şi la 3,3% în septembrie 2026 – finele orizontului prognozei.
Noile evaluări BNR indică creşteri trimestriale moderate ale economiei în trimestrele IV 2024 şi I 2025, relativ similare previziunilor anterioare. Membrii Consiliului BNR spun că riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului rămân ridicate, evocând deficitele gemene mari şi incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, inclusiv în contextul situaţiei politice interne