Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

Renovarea unui apartament după bunul plac al proprietarului, fără să țină cont de măsurile de siguranţă, riscă să vulnerabilizeze structura de rezistenţă a blocului. În cazul unui cutremur, urmările pentru locatari ar putea fi catastrofale.
Irina Dumitrescu
01 feb. 2025, 11:18
Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

Deşi conştienţi de aceste riscuri, mulţi proprietari eludează legea. Nu neapărat din rea-voinţă, ci pentru că obţinerea tuturor autorizaţiilor durează mult, de la câteva luni până la un an.

Avizele sunt obligatorii indiferent de gradul de amplitudine a lucrării, oricât de mică ar fi modificarea făcută, chiar dacă nu vizează structura de rezistență a imobilului.

Citeste si Localitatea unde românii îşi pot cumpăra un apartament de trei camere cu preţul unui Logan la mâna a doua

Primul pas este obținerea unui certificat de urbanism. Acesta ne spune ce documente trebuie să avem pentru obținerea autorizației de construire.

În momentul în care beneficiarii se apucă de lucrări de construire au nevoie de anumite avize și acorduri, printre care și avizul asociației de proprietari, aviz de mediu, aviz de de la Electrica, aviz de la ApaNova ș.a.m.d.

De fiecare dată trebuie obținută o negație că nu se afectează structura de rezistență. Trebuie întocmit un memoriu tehnic și memoriul tehnic ne spune dacă necesită sau nu obținerea avizului. Am avut situații în care s-au desființat debarale, adică pereți neportanți, pereți de un singur strat de cărămidă și unde e necesară obținere autorizației de construire”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții în sectorul 1, pentru Europa Liberă

Ce prevede noua lege a asociaţiilor de proprietari

Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede faptul că pentru orice modificare în locuinţă, oricât ar fi de mică, trebuie înştiinţată asociaţia de proprietari. Lucru pe care nu mulţi proprietari îl fac.

Ceea ce nu se cunoaște este faptul că în noua lege a asociațiilor de proprietari, 196/2018, se menționează faptul că orice fel de astfel de modificări trebuie aduse la cunoștința asociației de proprietari – și nu se întâmplă.

Pe de altă parte, se menționează în mod clar că orice fel de lucrare trebuie realizată în condițiile legii”, afirmă Gabriel Pușcaș, avocat specializat în problemele asociațiilor de proprietari, pentru sursa menţionată anterior.

Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente

Pentru executarea neautorizată a lucrărilor în apartamente se acordă amenzi cuprinse între 1.000 lei și ajung până la 100.000 lei. Este vorba despre lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel.

Chiar şi după aplicarea de amenzi, proprietarul apartamentului care a executat lucrări ilegale este obligat să obţină avizele necesare. În acest scop, are la dispoziţie un interval cuprins între trei şi nouă luni.

Citeste si Anunț important pentru proprietarii de apartamente. Se mărește pragul neimpozabil pentru cei ce își închiriază locuința

În procesul verbal pe care îl întocmim, noi aplicăm și un termen de intrare în legalitate sau de obținere a autorizației”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții Sector 1.

Construirea ilegală sau modificările în construcția existentă pot avea drept urmare, în cele mai grave cazuri, o sesizare penală, dacă au loc într-o zonă protejată.

În cazul faptelor de natură penală, judecătorul este cel care trebuie să emită o ordonanță prin care să dispună sistarea lucrărilor considerate ilegale.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Horoscop rune 3-9 februarie 2025. Mihai Voropchievici, veste neașteptată pentru Balanțe
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
ANAF vine cu măsuri drastice. Românii vizați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în politică. Fostul președinte a fost răpus de boală. Dumnezeu să-l ierte!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Patrimoniul românesc este extrem de valoros, afirmă directorul Art Safari
MediaFlux
Un preot din România a câștigat premiul pentru cea mai bună carte de dezvoltare personală a anului! Cine este Părintele Pimen?
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarea anticipată în 2025. Cine poate beneficia și cum se calculează suma primită