Deşi conştienţi de aceste riscuri, mulţi proprietari eludează legea. Nu neapărat din rea-voinţă, ci pentru că obţinerea tuturor autorizaţiilor durează mult, de la câteva luni până la un an.
Avizele sunt obligatorii indiferent de gradul de amplitudine a lucrării, oricât de mică ar fi modificarea făcută, chiar dacă nu vizează structura de rezistență a imobilului.
„Primul pas este obținerea unui certificat de urbanism. Acesta ne spune ce documente trebuie să avem pentru obținerea autorizației de construire.
În momentul în care beneficiarii se apucă de lucrări de construire au nevoie de anumite avize și acorduri, printre care și avizul asociației de proprietari, aviz de mediu, aviz de de la Electrica, aviz de la ApaNova ș.a.m.d.
De fiecare dată trebuie obținută o negație că nu se afectează structura de rezistență. Trebuie întocmit un memoriu tehnic și memoriul tehnic ne spune dacă necesită sau nu obținerea avizului. Am avut situații în care s-au desființat debarale, adică pereți neportanți, pereți de un singur strat de cărămidă și unde e necesară obținere autorizației de construire”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții în sectorul 1, pentru Europa Liberă
Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede faptul că pentru orice modificare în locuinţă, oricât ar fi de mică, trebuie înştiinţată asociaţia de proprietari. Lucru pe care nu mulţi proprietari îl fac.
„Ceea ce nu se cunoaște este faptul că în noua lege a asociațiilor de proprietari, 196/2018, se menționează faptul că orice fel de astfel de modificări trebuie aduse la cunoștința asociației de proprietari – și nu se întâmplă.
Pe de altă parte, se menționează în mod clar că orice fel de lucrare trebuie realizată în condițiile legii”, afirmă Gabriel Pușcaș, avocat specializat în problemele asociațiilor de proprietari, pentru sursa menţionată anterior.
Pentru executarea neautorizată a lucrărilor în apartamente se acordă amenzi cuprinse între 1.000 lei și ajung până la 100.000 lei. Este vorba despre lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel.
Chiar şi după aplicarea de amenzi, proprietarul apartamentului care a executat lucrări ilegale este obligat să obţină avizele necesare. În acest scop, are la dispoziţie un interval cuprins între trei şi nouă luni.
„În procesul verbal pe care îl întocmim, noi aplicăm și un termen de intrare în legalitate sau de obținere a autorizației”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții Sector 1.
Construirea ilegală sau modificările în construcția existentă pot avea drept urmare, în cele mai grave cazuri, o sesizare penală, dacă au loc într-o zonă protejată.
În cazul faptelor de natură penală, judecătorul este cel care trebuie să emită o ordonanță prin care să dispună sistarea lucrărilor considerate ilegale.