O strategie comună pentru creșterea profitului în retail este utilizarea produselor „cârlig”, care sunt vândute sub cost pentru a atrage clienți în supermarket, determinându-i să cumpere și alte produse mai profitabile. O altă metodă eficientă este concentrarea pe „categorii destinație”, adică acele produse care joacă un rol esențial în alegerea unui magazin de către consumatori.
Un studiu publicat în SSRN Electronic Journal analizează impactul modificărilor legislative din Colorado, care au permis vânzarea berii cu tărie normală în supermarket-uri începând din 2019. Rezultatele arată că această schimbare a condus la o creștere a numărului de clienți și a volumului total al vânzărilor.
„Rezultatele noastre arată că relaxarea legilor care permit vânzarea de băuturi alcoolice în supermarketuri poate duce la schimbări fundamentale în modul în care oamenii fac cumpărături, locurile unde aleg să meargă și produsele pe care le achiziționează”, a declarat Bradley J. Rickard, profesor de economie alimentară și agricolă la Charles H. Dyson School of Applied Economics and Management, parte a SC Johnson College of Business (SUA).
Analiza datelor colectate de la nivel național a relevat că gospodăriile care achiziționează bere au început să viziteze supermarket-urile cu 3,6% mai des și să își mărească cheltuielile lunare pentru cumpărături cu 8%. În plus, cheltuielile pentru produse complementare, precum gustările, brânzeturile, mezelurile și băuturile răcoritoare, au înregistrat o creștere de 17%.
Citește și: Schimbare majoră în magazinele Lidl. Dispar de pe produse până la jumătatea anului 2025
Această tendință are implicații mai largi, având în vedere că reglementările privind vânzarea alcoolului variază semnificativ între statele americane. După sfârșitul Prohibiției din 1933, fiecare stat a primit autoritatea de a-și stabili propriile reguli privind distribuția alcoolului. Tradițional, acest sistem a fost structurat pe trei niveluri: producători, distribuitori și comercianți, aceștia din urmă fiind adesea separați de lanțurile de supermarketuri.
„În ultimii ani, trendul a fost spre privatizarea vânzării de alcool, aducând berea în supermarketuri, urmată adesea de vin și de băuturi spirtoase”, a spus Rickard.
Această tendință este susținută de faptul că 42 de state americane, precum și Washington D.C., permit vânzarea vinului în supermarketuri, în timp ce alte state, inclusiv New York, încă impun restricții în acest sens. Recent, Kansas, Oklahoma și Utah, state cu politici tradițional restrictive în ceea ce privește alcoolul, au adoptat măsuri pentru a permite vânzarea berii cu tărie normală în supermarketuri. De asemenea, state precum Washington și California permit acum vânzarea berii, vinului și băuturilor spirtoase în astfel de magazine.
Această evoluție legislativă este un subiect de dezbatere intensă, întrucât supermarketurile și magazinele de proximitate susțin extinderea vânzărilor de alcool, în timp ce grupurile ultraconservatoare și lobbyurile care reprezintă proprietarii magazinelor specializate în băuturi alcoolice încearcă să blocheze aceste inițiative.
„A existat o schimbare culturală în politica SUA privind alcoolul, referitoare la locurile și momentele în care pot fi vândute băuturile alcoolice, cu schimbări legislative în pregătire de ani de zile”, a concluzionat Rickard.