„Moment istoric, gazele europene pornesc în Transnistria. Robinetul la Tocuz-Căuşeni a fost deschis”, a anunţat Ministerul Energiei de la Chişinău.
Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un suport de urgenţă pentru securitatea energetică. Acordul de finanţare nerambursabilă între Guvernul Republicii Moldova şi UE este în valoare de 64 milioane de euro.
Război în Ucraina – Atacuri ruseşti în două regiuni, alertă aeriană naţională UPDATE
20 de milioane de euro sunt destinate pentru achiziţia de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului. Livrările vor avea loc până pe 10 februarie curent. Alte 10 milioane de euro sunt pentru achiziţia de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Totodată, 34 milioane de euro reprezintă o asistenţă financiară directă pentru Guvernul Republicii Moldova. Fondurile vor fi alocate în două tranşe.
Aşa-zisul preşedinte al regiunii transnistrene, Vadim Krosnoselski, i-a mulţumit sâmbătă, 1 februarie, preşedintei Comisiei Europene Ursulei von der Leyen pentru livrările de energie în stânga Nistrului, informează Ziarul de Gardă.
Krosnoselski a menţionat că acest lucru „a fost posibil doar cu implicarea dumneavoastră”, dar nu a spus nimic despre Chişinău.
„Stimată Ursula von der Leyen. În numele meu şi al întregii regiuni transnistrene, vă mulţumesc dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră pentru cooperare şi eficienţă. A avut loc o reuniune a Comisiei moldoveneşti pentru situaţii de urgenţă. A fost luată decizia privind lansarea gazului umanitar european către republica noastră. Aspectele tehnice sunt în curs de discuţie. Acest lucru a fost posibil cu implicarea dumneavoastră. Vă mulţumim!”, a scris Krosnoselski.
Statele Unite au avut deja discuţii „foarte serioase” cu Moscova cu privire la încetarea războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Donald Trump vineri seara, adăugând că discuţiile cu Vladimir Putin ar putea produce în curând acţiuni „semnificative”.
„Vom vorbi şi cred că poate vom face ceva care va fi semnificativ”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă. „Trebuie să înceteze”, a spus Trump despre conflictul din Ucraina, conform Politico.
„Şi avem discuţii”, a adăugat el. Preşedintele american a refuzat să comenteze dacă a vorbit deja cu liderul rus pe această temă şi când a fost ultima lor conversaţie. Trump a refuzat, de asemenea, să comenteze rolul Chinei în facilitarea unui dialog cu Putin.
În timpul campaniei electorale, înainte de a câştiga alegerile americane din noiembrie, Trump s-a lăudat în mod repetat cu rapiditatea cu care ar putea pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina. Preşedintele american a susţinut luna trecută că pregăteşte o întâlnire cu Putin.
Pe 24 ianuarie, Putin a declarat că este deschis să se întâlnească cu Trump pentru a „vorbi calm” despre probleme, inclusiv despre războiul din Ucraina. Declaraţia liderului de la Kremlin a venit la la câteva zile după ce Trump a ameninţat că va lovi Rusia cu taxe şi sancţiuni masive dacă nu ajunge la o înţelegere pentru a pune capăt conflictului.
Între timp, Trump a îngheţat aproape toate finanţările americane pentru ajutor extern, inclusiv pentru Ucraina, lăsând organizaţiile umanitare să se chinuie să găsească bani pentru programe care variază de la deminare la menţinerea spitalelor şi repararea centralelor electrice bombardate.
Transferurile militare actuale sunt scutite, fiind asigurate din timpul administraţiei Biden. Cu toate acestea, livrările viitoare sunt incerte, Trump promiţând să pună capăt conflictului.