Salariile românilor ar putea să scadă începând cu 1 martie. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat recent că este posibil ca impozitul pe venit să fie comasat cu contribuției la sănătate (CASS). Dacă acest lucru s-ar întâmpla, angajații ar pierde o sumă importantă din salariu.
Până acum, angajații din România plătesc contribuția la pensii (CAS): 25%, contribuția la sănătate (CASS): 10%, impozitul pe venit: 10% (aplicat asupra bazei rămase după deducerea CAS și CASS)
Astfel, un român care are un salariu brut în valoare de 8.825 lei, ajunge să la în mână 5.164 lei la final de lună.
Potrivit noului scenariu, dacă CASS și impozitul pe venit ar fi comasate într-o taxă unică de 20%, aplicată direct asupra salariului brut, fără deduceri anterioare, salariul net al angajaților s-ar reduce de la 5.154 la 4.854 lei. Astfel, românilor li s-ar tăia din venitul 300 de lei.
Potrivit ministului Investițiilor și Proiectelor Europene, dacă acest scenariu ar deveni realitate, bugetul statului s-ar mări cu aproximativ 27 de miliarde de lei anual.
Conform celor mai recent date de la Ministerul Muncii, în prezent există 5,72 milioane de salariați activi în România, iar fiecare dintre aceștia ar resimți efectele reformei.
Banca Mondială a României a prezentat Guvernului trei scenarii de reforma fiscală:
Impozitarea progresivă, respinsă de coaliția de guvernare.
Unificarea CASS cu impozitul pe venit, soluția analizată acum.
O cotă standard de TVA, de asemenea neagreată.
Aceste propuneri se încadrează în reformele cerute de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care impune ajustarea deducerilor personale și revizuirea facilităților fiscale. Până în martie 2025, Guvernul trebuie să adopte modificările necesare Codului Fiscal pentru a respecta jalonul 207 din PNRR.
Citește și Salarii profesori 2025. Noi reguli pentru concediile de odihnă şi bonusuri de performanţă