Schimbare permis auto 2025. Cât costă, ce documente sunt necesare şi care sunt amenzile

Taxa pentru pemis auto în 2025 nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, se precizează pe site-ul DRPCIV. Sancțiunile variază între 290 și 2.000 lei, în funcție de documentul lipsă și gravitatea situației.
Filip Stan
03 feb. 2025, 18:25
Schimbare permis auto 2025. Cât costă, ce documente sunt necesare şi care sunt amenzile

Schimbare permis auto 2025. Carnetul de conducere nou se poate face înainte sau după expirare, însă numai după efectuarea vizitei medicale.

Conducerea unui vehicul presupune nu doar responsabilitatea față de trafic și siguranța rutieră, dar și respectarea legislației și a obligațiilor legale. Unul dintre aspectele fundamentale este faptul că șoferii trebuie să aibă asupra lor toate documentele necesare pentru a dovedi că îndeplinesc cerințele legale. În cazul unui control rutier, autoritățile pot solicita diverse documente, iar lipsa acestora poate duce la sancțiuni semnificative. În acest articol, vom explora amenzile care se aplică în cazul în care nu ai documentele auto asupra ta la un control rutier, precum și importanța respectării legislației rutiere pentru evitarea problemelor legale.

  • Documente obligatorii la control rutier: Permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, polița RCA și actul de identitate trebuie să fie mereu asupra șoferului.

  • Amenzi pentru lipsa documentelor: Sancțiunile variază între 290 și 2.000 lei, în funcție de documentul lipsă și gravitatea situației.

  • Posibile puncte de penalizare: În plus față de amenzi financiare, șoferii pot primi puncte de penalizare, ceea ce poate duce la suspendarea permisului.

  • Reținerea vehiculului: Lipsa unor documente esențiale, precum RCA sau certificatul de înmatriculare, poate duce la imobilizarea temporară a vehiculului.

  • Verificări suplimentare: Lipsa inspecției tehnice periodice (ITP) valabile poate atrage amenzi suplimentare și obligația de a reface inspecția.

  • Sfaturi pentru evitarea amenzilor: Păstrează documentele într-un loc sigur, verifică periodic valabilitatea acestora și actualizează-le la timp.

  • Importanța respectării legislației: Respectarea regulilor rutiere și pregătirea documentelor asigură evitarea sancțiunilor și contribuie la un trafic mai sigur.

Acte necesare:

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată;
    buletin sau carte de identitate a titularului, în original, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
    dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei;
    permisul de conducere, în original;
    fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
    în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

 

Acte necesare pentru schimbare permis auto pierdut sau în cazul schimbării numelui

În cazul pierderii, reţinerii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie să declare acest lucru pentru completarea în mod corespunzător a cererii de schimbare permis. În aceste cazuri va fi eliberat un duplicat al permisului auto.

Tot un duplicat al permisului auto se cere și atunci când se schimbă numele.

Pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă la adresa poştală sau adresa elecronică a Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor judeţean sau cel al municipiului București. În acest caz este necesar să atașați celelalte acte în copie sau scanate.

Schimbare de buletin 2025. Prețul taxei de eliberare a cărții de identitate și documentele necesare

De asemenea, dacă se solicită schimbarea permisului prin corespondență, în momentul ridicării noului permis de la ghișeu este nevoie și de actele originale după care s-a făcut copie sau care au fost scanate.

Acte necesare schimbare permis auto 2025:

  • cererea titularului. Aceasta se editează informatic la ghișeu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind motivul lipsei permisului de conducere. Dacă se solicită eliberarea duplicatului prin corespondență sau e-mail se poate descărca prin activarea butonului descarcă;
    actul de identitate al titularului, în original, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
    dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei
    permisul de conducere, în caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui.
    în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

 

Preschimbare permis auto străin cu unul românesc
Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile străine cu documente similare românești, persoanele care au domiciliul sau reședința în România (cel puțin 185 de zile). Dovada domiciliului sau reședinței în România se face cu documentele prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre sau regimul străinilor în România, după caz.

Pentru preschimbarea permisului auto străin cu un permis auto românesc, titularul trebuie să depună personal dosarul de preschimbare. Acte necesare:

  • cererea pentru preschimbare permis auto
    permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul
    documentul de identitate al solicitantului, în original şi copie, respectiv: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România; în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;
    fişa medicală, în original, completată de o unitate de asistenţă medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt să conducă autovehicule din categoriile menţionate în permisul de conducere prezentat pentru preschimbare, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;
    consimţământul expres al solicitantului în vederea eliberării extrasului de pe cazierul judiciar;
    dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.
  • Nu pot fi preschimbate cu documente similare românești, următoarele categorii de documente:
  • permisele de conducere internaționale;
    permisele de conducere a căror valabilitate a expirat, cu excepția celor eliberate de autoritățile statelor membre;
    permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restricții care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendări ori retrageri într-un alt stat;
    permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător;
    permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) şi art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepția cazurilor în care a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
    permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat nu pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, chiar dacă au fost eliberate de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) din O.M.A.I. nr. 163/2011, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre, precum şi cele a căror valabilitate a expirat şi sunt eliberate de autorităţile statelor prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 din actul normativ menționat anterior ca urmare a schimbării permiselor româneşti, numai pentru categoriile deţinute anterior în România.

Unde plătești taxa pentru permis auto în 2025
Taxa pentru eliberarea permisului auto, în valoare de 89 de lei, se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.

Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară.

Cât costă să-ți faci pașaport de la 1 ianuarie 2025. Românii îl vor primi gratis acasă

Taxa pentru pemis auto în 2025 nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, se precizează pe site-ul DRPCIV.

În 2025, cei care doresc schimbarea permisului auto pot face programare online și evită astfel statul la cozi. Programarea se poate face accesând site-ul DRPCIV și completând, foarte simplu, datele necesare. Este important de menționat că programarea online pentru schimbarea permisului se respectă întocmai, așadar, orice întârziere va duce la pierderea programării.

Permisele de conducere emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, ca urmare a obținerii prin examen sau preschimbare, se transmit prin poștă la domiciliul titularilor folosind serviciul de curierat al Poștei Române. Termenul de livrare este cuprins între 5 şi 15 zile.

Solicitanții, cu excepția celor care au obținut permisul de conducere prin examen, vor primi înscrisuri doveditoare cu drept de circulație pentru 15 zile. Livrarea poate fi efectuată la oricare adresa indicată de titular la depunerea documentelor (domiciliu, serviciu sau orice alta adresă).

În situația în care, din diverse motive, livrarea nu poate fi realizată prin serviciul de curierat, permisul de conducere va fi restituit la sediul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor emitent, de unde va fi ridicat ulterior de către titular.

În cazul permiselor noi obținute prin examen, nu se eliberează dovadă de circulație, livrarea efectuându-se automat la adresa de domiciliul/reședință, în termen de 5-15 zile. Adresa de livrare nu poate fi modificată.

Ce amenzi riscă șoferii care nu au documentele auto asupra lor?

Nerespectarea obligației de a purta documentele auto asupra ta poate atrage sancțiuni, care variază în funcție de tipul documentului lipsă și de gravitatea situației. Mai jos sunt enumerate cele mai comune amenzi aplicate în cazul în care șoferii nu pot prezenta documentele auto cerute de autorități.

Amenzi pentru lipsa permisului de conducere:

Dacă la un control rutier nu ai permisul de conducere asupra ta, amenda aplicabilă este semnificativă. Conform Codului Rutier din România, șoferii care nu pot prezenta permisul de conducere pot fi sancționați cu o amendă între 2 și 4 puncte de penalizare, echivalentul a 290-580 de lei. În plus, dacă permisul este expirat sau invalid, sancțiunile sunt și mai severe.

În unele cazuri, autoritățile pot acorda șoferului un termen pentru a prezenta permisul la o unitate de poliție. Totuși, în multe cazuri, amenda se aplică imediat, iar șoferul va fi nevoit să plătească sancțiunea pe loc.

Amenzi pentru lipsa certificatului de înmatriculare:

Lipsa certificatului de înmatriculare al vehiculului poate duce la o amendă între 2 și 3 puncte de penalizare, în valoare de 290-435 de lei. În acest caz, polițistul poate permite șoferului să prezinte certificatul de înmatriculare la o unitate de poliție sau să-l transmită prin alte metode, dar dacă acest lucru nu se întâmplă în termenul acordat, șoferul riscă o amendă suplimentară.

De asemenea, în anumite circumstanțe, vehiculul poate fi reținut până la soluționarea situației.

Amenzi pentru lipsa asigurării RCA:

Dacă un șofer nu poate prezenta la control polița de asigurare RCA, amenda va varia între 1.000 și 2.000 de lei. De asemenea, vehiculul poate fi reținut până la achitarea amenzilor și prezentarea dovezii că asigurarea a fost încheiată. Este important de reținut că șoferul are obligația să demonstreze existența unei asigurări valabile, iar în cazul în care nu o poate face, riscă sancțiuni suplimentare.

Lipsa asigurării RCA este considerată o infracțiune gravă, iar autoritățile vor aplica măsuri stricte pentru a preveni accidentele și daunele materiale sau fizice. De asemenea, dacă un accident se produce în timpul în care vehiculul nu are asigurare RCA valabilă, șoferul va fi responsabil pentru toate daunele produse.

Posibile sancțiuni suplimentare în cazul lipsei documentelor

Pe lângă amenzile directe aplicate pentru lipsa documentelor auto, există și posibilitatea de a primi sancțiuni suplimentare, în funcție de contextul controlului și de circumstanțele șoferului.

Posibilitatea reținerii vehiculului

Dacă șoferul nu poate prezenta documentele esențiale, precum certificatul de înmatriculare, asigurarea RCA sau permisul de conducere, autoritățile pot decide reținerea vehiculului. Această măsură este aplicată în special în cazul în care șoferul nu respectă cerințele legale pentru un timp îndelungat sau nu prezintă documentele în termenul acordat. Vehiculul poate fi reținut până la rezolvarea situației și plata amenzilor.

Aplicarea punctelor de penalizare

În plus față de amenda financiară, șoferii care nu prezintă documentele legale pot primi puncte de penalizare, ceea ce poate afecta în mod direct permisul de conducere. Acest lucru este valabil mai ales pentru șoferii care nu pot demonstra că au un permis de conducere valid, iar punctele de penalizare pot conduce la suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă determinată.

Sancțiuni pentru lipsa inspecției tehnice periodice (ITP)

Deși nu face parte direct din documentele care sunt verificate în timpul unui control rutier, lipsa unui ITP valabil poate atrage sancțiuni suplimentare. Polițistul poate verifica dacă vehiculul a trecut inspecția tehnică periodică, iar în cazul în care aceasta nu este valabilă, șoferul poate primi o amendă semnificativă și va trebui să efectueze ITP-ul într-un termen stabilit.

Cum poți evita amenzile pentru lipsa documentelor auto?

Pentru a evita să primești amenzi în timpul unui control rutier, este esențial să fii pregătit și să ai documentele necesare asupra ta. Iată câteva sfaturi utile pentru a evita sancțiunile:

Verifică periodic datele de expirare ale documentelor tale
Asigură-te că permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și polița de asigurare RCA sunt valabile. Dacă este necesar, reînnoiește-le la timp pentru a evita surprizele.

Păstrează documentele într-un loc accesibil
Păstrează toate documentele relevante într-un loc sigur și accesibil, cum ar fi un portofel sau un dosar dedicat în mașină, astfel încât să le poți prezenta rapid în caz de control rutier.

Verifică starea vehiculului înainte de fiecare deplasare
Asigură-te că vehiculul tău este în stare tehnică bună și că toate documentele sunt în regulă, inclusiv ITP-ul.

Respectă regulile pentru a evita sancțiunile și complicațiile rutiere

Respectarea legislației rutiere și purtarea documentelor auto necesare este esențială pentru a evita sancțiuni severe. Lipsa documentelor, precum permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, polița de asigurare RCA sau ITP-ul valabil, poate atrage amenzi considerabile, reținerea vehiculului și alte măsuri administrative. Pentru a te asigura că rămâi în legalitate și eviți eventuale probleme, verifică periodic documentele tale și asigură-te că sunt în ordine înainte de a circula.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
EL îi ia locul lui Călin Georgescu?! Dezvăluirea care detonează România: Se vor scufunda
Playtech.ro
Românii care rămân fără ajutorul social. Autorităţile nu mai dau bani, e dezastru pentru...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Aplicație financiară de la BNR. Cum poți să câștigi bani
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Fosta deputată Andreea Cosma, suspectă în dosarul Nordis pentru autentificarea unui act de apartamentare
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic