Declarațiile lui Steven van Rijswijk, șeful uneia dintre cele mai mari bănci din Europa reprezintă un semnal clar al interesului grupului ING de a încheia tranzacții în Germania, Italia și Spania.
„Vrem să creștem în piețele mari, inclusiv în Italia, Spania și Germania,” a spus Steven van Rijswijk pentru Reuters. „Fuziunile și achizițiile sunt o opțiune peste tot, dacă se potrivesc cu criteriile noastre.”
Comentariile subliniază noile ambiții ale băncii olandeze ING, care a fost salvată de guvern după criza financiară globală din 2008 și care s-a reinventat ulterior ca pionier al serviciilor bancare online de tip low-cost.
Citește și: Schimbări importante pentru clienții ING Bank. Ce trebuie să știi dacă aștepți să-ți intre bani în cont
Van Rijswijk a refuzat să numească posibilele ținte de achiziție, lăsând opțiunile deschise, atunci când a fost întrebat dacă este interesat de Commerzbank, una dintre cele mai importante bănci ale Germaniei pentru companiile de dimensiuni medii, domeniu în care ING caută să se extindă.
Ambiția sa de a face achiziții ar putea schimba peisajul bancar din Europa, întrucât Commerzbank încearcă să respingă oferta băncii UniCredit din Italia, după ce această din urmă a fost refuzată în încercarea de a forma o alianță.
În Spania și Italia, inclusiv BBVA și UniCredit licitează pentru a cumpăra rivali mai mici pentru a-și crește dominația.
„Ne-am uita mai întâi la afaceri care oferă anumite produse, operează în piețe geografice în care suntem deja activi și care au o amprentă digitală puternică,” a spus CEO-ul pentru Reuters când a fost întrebat specific dacă este interesat de Commerzbank.
Anul trecut, Van Rijswijk a minimizat interesul față de banca germană, invocând rețeaua mare de sucursale.
Recent, ministrul olandez al finanțelor, Eelco Heinen, a subliniat competiția dintre băncile europene pentru consolidare, exprimându-și speranța că băncile olandeze vor fi implicate ca achizitori, nu ca victime ale concurenței străine.
„Banca se diversifică acum și caută să răspundă nevoilor diferitelor segmente, adăugând linii de afaceri, precum private banking, pe piețele unde ING este deja prezentă,” a spus el.
Creditele și ipotecile din Olanda și Belgia reprezintă aproximativ 55% din totalul celor 545 de miliarde de euro în credite retail.
Băncile europene iau în calcul o nouă etapă de consolidare, susținute de profituri record și piețe bursiere în creștere.
Citește și: ANAF, cu ochii pe banii din conturile bancare ale românilor. Vor fi taxați, indiferent de bancă
Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior.
Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de credite acordate au fost principalii vectori ai performanței din primele șase luni ale anului 2024 în care ING Bank România a aniversat 30 de ani de activitate pe plan local.
Activele ING Bank România s-au majorat cu 19,6% în primele șase luni din 2024 și au ajuns la valoarea de 75,5 mld. lei.