Într-o recentă apariție TV, Călin Georgescu a adus în discuție oportunitățile care pot contribui la dezvoltarea economică, bazându-se pe resursele naturale, cum ar fi apa. Acesta a făcut şi un calcul rapid, rezultând că România ar putea câştiga aproximativ 10 miliarde de euro anual din vânzarea apei.
„Un singur exemplu aș putea da: apa. Nu mă întorc la subiectul respectiv, dau doar un exemplu despre ce înseamnă business real”, a declarat Călin Georgescu.
El a subliniat faptul că România deține între 60 și 65% din sursele de apă din Europa, o resursă ce poate fi valorificată pentru a genera venituri semnificative. Georgescu a adăugat că, în ciuda consumului intern redus, țara are un potențial considerabil de a deveni un jucător major pe piața mondială a apei.
„Noi avem surse de apă, inclusiv ape minerale, iar din toate resursele existente în Europa, 60-65% se află la noi. Piața mondială a apei este evaluată la aproximativ 300 de miliarde de euro în prezent, dintre care patru mari companii – Nestlé, Pepsi, Coca-Cola și Danone – controlează aproximativ 55%. În România, consumăm doar 6,5 miliarde de metri cubi de apă anual, dar avem un potențial de 40 de miliarde.
Înainte de 1989, când sistemele de irigații funcționau în agricultură și industrie, consumam aproximativ 24 de miliarde. Diferența dintre consumul actual de 6,5 miliarde și potențialul de 40 de miliarde ne oferă un avantaj considerabil. Mai ales că, în prezent, Grecia este într-o situație critică: fermierii greci aveau un acord cu Bulgaria pentru furnizarea de apă, dar acesta a expirat recent. Acum, acești fermieri sunt disperați, deoarece, fără apă, agricultura greacă este grav afectată.
Toată lumea are nevoie de apă. Noi am putea furniza cel puțin 20 de miliarde de metri cubi din totalul de 40 de miliarde. În prezent, desalinizarea unui metru cub de apă costă între 1 și 4 euro. Noi am putea vinde un metru cub cu doar 0,5 euro, ceea ce ar însemna venituri de 10 miliarde de euro anual, doar din vânzarea apei. Acesta este un exemplu clar de unde ar putea veni banii. Banii nu trebuie să vină doar din împrumuturi”, a explicat Georgescu, la Realitatea Plus.