Concedieri 2025. Complexul Energetic Oltenia are 500 de salariați TESA la sediul administrativ central, plus alte câteva sute în teritoriu. Ministrul Sebastian Burduja a cerut companiei să reducă numărul de salariați de la birouri cu 30%.
Întrebarea este dacă aceștia vor beneficia de plăți compensatorii sau nu. „După părerea ministrului, acești oameni ar trebui puși pe liber. Ministrul vrea reducere de costuri prin reducerea personalului administrativ și TESA”, a spus Nicușor Văduva, lider sindical la Termocentrala Ișalnița, care se întreabă cu ce protecție socială vor pleca acești oameni din sistem.
Este posibil ca, în bugetul din acest an, CE Oltenia să prevadă sume pentru acordarea de plăți compensatorii.
Ministerul Energiei a anunțat, încă de la începutul anului, că va iniția un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanțială a costurilor și eliminarea ineficiențelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.
În acest sens, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activității pe toate palierele funcționale și transmiterea, către Ministerul Energiei, a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalități de implementare a măsurilor de reformă și, totodată, măsuri concrete pentru creșterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncționale și propunerea de soluții clare pentru valorificarea acestora și introducerea lor în circuitul economic.
Printre cele mai importante măsuri se numără: reducerea posturilor de conducere cu minim 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minim 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu minim 20%, reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizări, precum și stoparea angajărilor, cu excepția cazurilor temeinic justificate.
Pe parcursul acestui an, angajările vor fi permise doar în cazul situațiilor strict necesare, în care ocuparea unui post este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a companiilor sau pentru dezvoltarea și investițiile companiilor.
În plus, este analizată fuziunea dintre Societatea Comercială Institutul de Cercetare Științifică, Inginerie Tehnologică și Proiectare Mine pe Lignit din Craiova și Complexul Energetic Oltenia.
Concedieri 2025. Au adus salariați de la Minprest să dea adeverințe
Complexul Energetic Oltenia are peste o mie de salariați TESA, dar este o zonă unde are deficit de personal. Mai exact, la Resurse Umane, unde este foarte mult de lucru, pentru că mii de foști salariați au cerut adeverințe, în vederea recalculării pensiilor.
„Știu că sunt oameni de la alte societăți, de la Minprest, care lucrează la personal pentru adeverințele acelea, deci avem oameni detașați la personal și pe la alte servicii pentru a elibera acele adeverințe salariaților care au mii de procese”, a spus Constantin Mitrescu, lider sindical.
Companiile din energie vor fi obligate în următoarea perioadă să reducă numărul de șefi, dar și numărul salariaților de la birouri.
„Printre cele mai importante măsuri se numără: reducerea posturilor de conducere cu minim 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minim 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu minim 20%, reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizări, precum și stoparea angajărilor, cu excepția cazurilor temeinic justificate”, sunt măsurile dispuse de ministrul Energiei.
Aceste măsuri au scopul de a reduce birocrația și de a crește eficiența decizională, rezultând reducerea cheltuielilor și a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii.