Mai mulți clienți ai PPC România fost Enel au sesizat modificări pe facturile lor, cu sume mai mari decât cele estimate inițial. FANATIK a aflat că unii clienți se confruntă acum cu facturi de aproape 300 de lei, deși înainte de recalcularea facturilor, suma era mult mai mică. Aceste discrepanțe au ridicat semne de întrebare și nemulțumiri în rândul consumatorilor companiei de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale.
Un alt client PPC România a raportat o diferență semnificativă între facturile primite. În luna noiembrie 2024, acesta a plătit 42,85 lei, iar în decembrie 2024 suma a fost de 51,68 lei. Însă, pe 24 ianuarie 2025, clientul a primit o factură de regularizare, denumită „Regularizare + E”, în valoare de 181,34 lei. Din această sumă au fost scăzute plățile efectuate în noiembrie și decembrie, însă soldul final de plată a rămas de peste 95 de lei. Aceste ajustări au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor, care se confruntă cu facturi mai mari decât în perioada anterioară recalculării.
Citește și: Anunțul momentului de la PPC, fostul ENEL România. Toți clienții își primesc banii înapoi
„În momentul în care s-a trimis o nouă factură, aceasta a luat perioada trecută, adică cea care a fost stornată, plus momentul din acea perioadă, de la sfârșitul lunii, până la momentul în care a fost trimisă noua factură. De cele mai multe ori sunt cuprinse o lună jumate – două luni. Atunci da, valoarea e mai mare, dar, de fapt, valoarea este aferentă unei perioade mai mari. explică Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, pentru FANATIK.
„Dacă luna trecută a fost factura 80 de lei, după acea scădere, foarte mică, CfD-ul, plătesc 100 de lei, dar, de fapt, e plata pe o lună jumătate sau mai mult. Am avut cel puțin 6 – 7 sesizări de genul acesta din partea consumatorilor. În toate cazurile era o perioadă de facturare care cuprindea un echivalent de consum care era mai mare de o lună”, explică Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, pentru FANATIK.
Un alt aspect pe care clienții PPC România nu l-au înțeles este decalarea perioadei de facturare. Dacă, până acum, emiterea facturii se făcea în primele 10 zile ale lunii, prima factură din acest an a fost emisă pe 24 ianuarie.
Deci cu circa două săptămâni mai devreme decât în mod normal. Acest lucru poate reprezenta o dificultate din punct de vedere financiar pentru unii clienți. Asta pentru că, până acum, data scadentă era după data de 15, când majoritatea românilor încasează salariul. Există, însă, o explicație.
„Trebuie ca fiecare să se uite pe factură, la perioadă. Sistemul electronic practic a stornat o factură pe 30 de zile. În momentul care emite o nouă factură, emite de la momentul acelei stornări până la momentul prezent. De fapt, factura cuprinde o cantitate mai mare decât echivalentul unei luni. La următoarea factură, care va veni în martie, ea tot așa, va fi pe mai mult de 30 de zile”, mai spune expertul în energie.
Pe site-ul oficial al PPC România, se precizează că taxa CfD reprezintă un ajutor destinat acoperirii costurilor necesare implementării unui mecanism de sprijin pentru energia electrică produsă prin tehnologii cu emisii reduse de carbon și surse regenerabile. Introducerea acestei taxe în facturile românilor a fost aprobată de guvernul României și validată de Comisia Europeană. Scopul acestei măsuri este de a susține tranziția către surse de energie mai curate și de a sprijini dezvoltarea tehnologiilor ecologice în domeniul energetic, având un impact asupra costurilor facturilor pentru consumatorii de energie electrică.
Citește: Ți-a venit factura negativă la PPC, fostul Enel? Care este motivul
Valoarea taxei CfD (Contract pentru Diferență), stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, este de 0,12 lei/MWh, adică 0,000128 lei/kWh. Aceasta nu este cauza majorării facturilor actuale, așa cum au presupus unii clienți.
Inițial, taxa CfD urma să fie aplicată pentru energia electrică facturată și consumată începând cu 1 octombrie 2024. Însă, ulterior, s-a decis ca aceasta să fie inclusă în facturile lunare ale românilor începând cu 1 aprilie 2025.
Modificarea regimului taxei este, de fapt, motivul stornării și recalculării facturilor pentru perioada octombrie – decembrie 2024. Ajustările recente nu se datorează acestei taxe, ci procesului de refacturare legat de implementarea noilor reglementări.
PPC România a informat clienții că factura pe care o vor primi în luna ianuarie este pentru consumul din luna decembrie. În anumite cazuri, aceasta poate include și sume aferente lunilor pentru care facturile încă nu au fost achitate. Conform explicațiilor companiei, care are în jur de trei milioane de clienți, procesul de stornare și refacturare presupune:
– emiterea de facturi cu valoare negativă pentru consumul din perioada octombrie – decembrie 2024;
– primirea unei singure facturi, recalculate pentru întreaga perioadă menționată, în conformitate cu noul act normativ;
– sumele deja plătite pentru consumul din lunile octombrie și noiembrie vor fi reflectate în factura emisă pentru perioada octombrie – decembrie 2024.
Aceste ajustări sunt menite să aducă facturile în conformitate cu reglementările recente, dar au dus la creșterea unor sume percepute de clienți.