Razie în pieţe, se testează nivelul de pesticide din legume şi fructe. În 2024, 35% din probe aveau substanţe chimice peste limitele admise

Primăria Buzău a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede ca legumele şi fructele care sunt vândute în pieţele din municipiu să fie testate în ceea ce priveşte conţinutul de pesticide sau alte substanţe nocive.
Filip Stan
04 feb. 2025, 18:09
Razie în pieţe, se testează nivelul de pesticide din legume şi fructe. În 2024, 35% din probe aveau substanţe chimice peste limitele admise

Primăria municipiului Buzău a inițiat un proiect de hotărâre ce prevede testarea periodică a fructelor și legumelor vândute în piețele locale, cu scopul de a verifica prezența pesticidelor și a altor substanțe nocive din legume şi fructe.

Rolul acestui demers este de a asigura consumatorii că produsele cumpărate sunt singure pentru consum. Acest proiect a fost propus de consilierii locali ai PNL și are la bază o inițiativă a fostului senator Vlad Mircea Pufu, potrivit stirileprotv.ro.

În anul 2023, Vlad Mircea Pufu a lansat o petiție publică la care a strâns aproximativ 4.000 de semnături de la cetățenii din Buzău, arătând necesitatea testării produselor din piețe. Anterior, un proiect asemănător a fost respins în Consiliul Local, dar acum a fost relansat în dezbatere publică.

„Trebuie să ştim ce mâncăm, ce cumpărăm din pieţe. Trebuie să facem eforturi în plan local, să nu mai aşteptăm să se rezolve pe plan naţional. În urma dezbaterilor pe care le vom avea cu buzoienii, dar şi în CLM, sperăm să fie mai multă deschidere din partea colegilor de coaliţie, dar şi din partea consilierilor din celelalte partide, să reuşim să îl determinăm pe domnul primar să ia măcar în considerare o minimă analiză. Este un proiect care poate fi ajustat cu siguranță.

Cum cureți corect și eficient fructele și legumele stropite cu pesticide

În niciun caz nu e îndreptat împotriva producătorilor, ci e în beneficiul buzoienilor, securizează încrederea în pieţele buzoiene, dar şi asupra producătorilor. Vom şti ce cumpărăm şi că producătorii sunt oameni serioşi.

Nu e un proiect care să fie interpretat în cheie politică, dimpotrivă, poate fi luat drept exemplu în toată ţara”, spune fostul senator PNL Vlad Mircea Pufu, inițiatorul proiectului.

În acest moment, proiectul se află în faza de dezbatere publică, iar cetățenii sunt invitați să-și exprime opiniile. După dezbaterea publică, proiectul va fi supus votului în Consiliul Local al Municipiului Buzău.

„Mai întâi, scoateti samsarii din piaţă!”

Reacțiile au curs pe rețeaua socială. „Anul trecut, în iunie, am cumpărat roșii «bio» de la o tarabă așezată temporar la intrarea dinspre biserică. Am păstrat una în lada frigiderului, după două luni era intactă”, a scris un buzoian.

„Mai întâi, scoateți samsarii din piata! Ei nu au nici o treabă cu grădinăritul și măresc prețul produselor! Au acaparat piața”, a scris un alt comentator.

„Nu cred ca o să faceti ceva, asa cum nu faceti nimic cu marea evaziune din piețe, cu traficul de țigări și cu nerespectarea legii care prevede obligativitatea comercianților de a avea măcar casă de marcat dacă nu și POS. Începeți cu ceva, dacă doriți respectul buzoienilor, că altfel vă consideram în continuare pe toți complici”, este opinia altui buzoian.

„Ce glume aveți! Mai bine ați face loc în piață și țăranilor! Plină piața de samsari și nimeni nu face nimic! Și poate mai verificați și cântarele!” a adăugat altcineva.

„Foarte bine! Veniți la vecinul meu care are două solare și «băltâcie» noaptea butoaiele de pesticide prin curte. Opriți, că astia ne omoară. Pe ei îi interesează doar să crească rosia și castravetele repede. Îi doare undeva pe ei ca fac rau”, a comentat o altă persoană.

„Și brânză trebuie testată”, este de părere altcineva.

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a desfășurat controale riguroase pentru verificarea reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale produse în România. Din 4.382 de probe, doar 35 depășeau limita admisă.

„În anul 2024 s-au analizat 4.382 probe, din care: 3.624 probe în cadrul controlului oficial de monitorizare și 754 probe, la solicitare. Facem precizarea că, la începutul anului 2024, Planul Național de Monitorizare al Autorității Naționale Fitosanitare includea analiza a 2.245 probe. Spre comparație, în anul 2023, ANF a analizat 3.691 probe (2.989 control oficial și 702 la solicitare), iar numărul de probe planificat la începutul anului 2023 a fost de 2.225”, a transmis Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă..

Din 4.382 de probe analizate la legume şi fructe, 35 (0,80%) aveau reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA).

Astfel, vorbim de: șapte probe de tomate, cinci probe de ceapă verde, patru probe de spanac, trei probe de căpșune, două probe de mărar, două probe de pătrunjel, două probe de țelină cu frunze, două probe de porumb, două probe de salată, două probe de ardei, o probă de mere, o probă de fasole verde, o probă de vinete și o probă de grâu.

„Pentru anul 2025, ANF își propune analiza a peste 2.500 de probe din cereale, fructe, legume în cadrul Programului Național de Monitorizare. Pe lângă acestea, ANF va desfășura în acest an diferite programe de control tematice pentru fructe și legume de sezon (verdețuri, tomate, ardei, căpșune, pepeni, piersici etc.)”, se mai precizează în comunicat.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile cu norocul scris în frunte până pe 15 februarie. Trei nativi au șansa vieții lor
Capital.ro
Dezastru pentru Călin Georgescu. Gigi Becali a recunoscut ce s-a vorbit la telefon
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Simona Halep, la pământ. A anunțat sfârșitul
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
EI sunt, cu adevărat, în spatele lui Călin Georgescu. Cutremur total în România: E un mare joc
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Simona Halep eliminată în primul tur la Transylvania Open; Ana Bogdan avansează
MediaFlux
ANUNȚ oficial privind limitarea plăților cash în ROMÂNIA! Ce se întâmplă cu NUMERARUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari