Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă, marţi seară, că prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, se va oferi sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. Sunt puse la dispoziţia beneficiarilor mai multe oportunităţi.
”Când am negociat crearea unui program special din bani europeni dedicat persoanelor vulnerabile, am avut în minte măsuri care să ofere sprijin real şi durabil. Pentru unii, lipsa unui însoţitor înseamnă izolare totală. Pentru alţii, găsirea unui loc de muncă pare imposibilă.
Astăzi, pentru aceste probleme am ajuns să oferim soluţii concrete, prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027”, a transmis, marţis eară, ministrul Marcel Boloş.
Acesta prezintă oportunităţile pe care le-a rpegătut la minister pentru această categorie de beneficiari:
Până la 200.000 de euro pentru propria afacere
”Sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi nu trebuie să însemne doar asistenţă socială, ci şi oportunitatea de a fi independente, de a munci şi de a-şi construi propriul drum. Printr-un program de antreprenoriat, le oferim acces la cursuri, finanţare şi un mediu în care să se dezvolte”, a trasmis ministrul.
Boloş anunţă că sunt alocate 13,1 milioane euro, din care 9,4 milioane euro sunt destinate direct finanţării afacerilor (se vor aloca până la 200.000 euro per business), iar 3,7 milioane euro acoperă formarea şi suportul necesar pentru dezvoltarea antreprenorială.
Citește și : Cel puțin 1.000 de lei ajutor pentru o anumită categorie de români, până în 2027. Banii se virează direct pe card
”De la datele acestea pornim, mâine punem ghidul solicitantului în consultare, aşteptăm sugestiile voastre”, a mai transmis ministrul Proiectelor Europene.
O reţea naţională a Asistenţilor Personali Profesionişti
”Persoanele cu dizabilităţi grave au nevoie de sprijin permanent, iar familia, oricât de implicată ar fi, nu poate suplini lipsa unui sistem de îngrijire bine pus la punct. Mă bucur că reuşim să contruim o Reţea a Asistenţilor Personali Profesionişti (APP), prin care formăm şi salarizăm 500 de specialişti, care vor putea oferi sprijin personalizat celor care nu se pot descurca singuri”, a mai transmis Marcel Boloş.
Acesta anunţă că, în acelaşi timp, autorităţile locale sunt susţinute în extinderea acestui sistem, alături de îmbunătăţiri legislative pentru ca accesul la aceste servicii să fie mai simplu şi mai eficient.
Pentru acest program sunt alocate 9,2 milioane euro, apelul fiind lansat în cursul zilei de marţi.