Această colaborare între Orange și ENGIE subliniază angajamentele ambelor companii în ceea ce privește tranziția energetică sustenabilă. Începând din 2023, parteneriatul a evoluat de la primul contract vPPA, care acoperea 30 GWh din consumul Orange, până la acest acord extins.
Astfel, ENGIE România, cunoscută pentru expertiza sa în producția de energie cu emisii scăzute de carbon, își reafirmă poziția de lider în domeniu și contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor de decarbonare ale Orange.
Cu un portofoliu de 3 parcuri eoliene (178 MW) și 5 parcuri fotovoltaice (33 MW), ENGIE România are un rol strategic în sectorul energiei regenerabile. În plus, compania a lansat în 2024 prima sa centrală hibridă eoliană și solară și se pregătește să finalizeze o centrală solară de 37,2 MWp la Aricesti Rahtivani, județul Prahova. Aceste investiții fac parte din planul ambitios al ENGIE de a ajunge la o capacitate instalată de 1 GW până în 2030.
Scopul principal al acestui nou contract este de a furniza un aport semnificativ de energie regenerabilă, susținând strategia Orange de a atinge obiectivul #NetCarbonZero până în 2040. În 2024, 93% din energia consumată de Orange România provinea din surse verzi, confirmând angajamentul companiei față de sustenabilitate.
Acest acord vPPA nu doar că asigură predictibilitatea costurilor pentru Orange, dar întărește și poziția ENGIE ca lider în domeniul achizițiilor de energie regenerabilă. În 2024, ENGIE a încheiat 34 de contracte de acest tip pe șase piețe și este singura companie care acoperă toate cele trei mari tehnologii: solară, eoliană onshore și offshore.
Parteneriatul dintre ENGIE și Orange România reprezintă un moment important în sectorul energiei verzi din România, demonstrând cum colaborarea între companii poate accelera tranziția către un viitor cu emisii reduse de carbon și protejarea mediului. Prin aceste investiții în energie regenerabilă, ambele companii își reafirmă angajamentele față de sustenabilitate și devin exemple de urmat pe piața energetică regională și globală.
“Acest parteneriat pe termen lung va contribui semnificativ la obiectivele noastre de decarbonare, asigurând ca o parte substanțială din necesarul nostru energetic să provină din surse regenerabile. Orange România sprijină activ tranziția către energia verde în regiune și investește constant în soluții durabile”, a transmis Julien Ducarroz, CEO Orange România.
La rândul său, Nicolas Richard, CEO ENGIE România, a declarat: “Suntem încântați să sprijinim Orange România în parcursul său spre neutralitatea emisiilor de carbon, prin furnizarea de energie produsă din activele noastre regenerabile. Considerăm că acest tip de contracte vPPA reprezintă o soluție eficientă pentru gestionarea riscurilor asociate cu volatilitatea prețurilor la energie, în timp ce contribuie la obiectivele de sustenabilitate”.
Vezi și Amendă de 40.000 de euro pentru Orange într-o speţă din România, legată de GDPR