Autoritățile estoniene au îndemnat cetățenii să se pregătească pentru pene masive de curent, o schimbare semnificativă în rețeaua energetică a țării, având în vedere ieșirea din sistemul BRELL, care conectează Belarus, Rusia, Estonia, Lituania și Letonia. Estonia urmează să se deconecteze de la acest sistem pentru a se integra în rețeaua energetică a Uniunii Europene, potrivit Neftegaz.ru.
Oamenii sunt sfătuiți să își asigure suficiente provizii de alimente și apă pentru a face față unei posibile perioade de izolare, estimată la 72 de ore. Autoritățile recomandă fiecărei persoane să aibă cel puțin 3 litri de apă pe zi și să depoziteze alimente care pot fi ușor accesibile și gătite rapid. De asemenea, estonienii să aibă la îndemână medicamente esențiale, surse alternative de lumină și activități de agrement, cum ar fi jocuri de societate sau cărți.
Pentru a asigura confortul în caz de pene de curent, autoritățile recomandă, de asemenea, baterii, un radio portabil și o sobă pe gaz. Prim-ministrul estonian Kristen Michal a recunoscut că pot exista întreruperi scurte de energie, care ar putea dura până la 72 de ore, după deconectarea de la BRELL.
Planurile de separare de rețeaua rusă au fost anunțate încă din 2017, când țările baltice au semnalat riscurile dependenței de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.
Rețelele electrice ale statelor baltice vor fi conectate la rețeaua europeană prin Polonia pe 9 februarie, după ce Estonia, Letonia și Lituania se vor deconecta de la BRELL pe 8 februarie. Ele vor rămâne izolate pentru o perioadă de 24 până la 33 de ore, până la reconectarea la rețeaua europeană, cu condiția să nu apară probleme tehnice.
O pană de curent poate surveni oricând. Însă, atunci când întreruperea curentului durează mai mult, poate avea efecte grave, în special asupra alimentelor păstrate în frigider sau congelator. Atunci când nu avem energie electrică, cele mai afectate sunt aparatele electrocasnice, în special frigiderul.
Totuși, este important să nu intrăm în panică atunci când curentul este întrerupt, deoarece frigiderele și congelatoarele moderne pot menține o temperatură scăzută pentru un timp considerabil chiar și în absența energiei electrice. De exemplu, congelatoarele și lăzile frigorifice pot menține o temperatură constantă în interior timp de aproximativ cinci ore, ceea ce înseamnă că produsele alimentare depozitate nu vor fi afectate imediat.
Astfel, dacă pană de curent este scurtă și ușa congelatorului e închisă, alimentele sunt în siguranță pentru o perioadă mai lungă. În schimb, în cazul unui blackout extins trebuie să verifici alimentele dacă s-au decongelat, deoarece în acest caz riscul de alterare este mai mare.
În ceea ce privește frigiderul, situația diferă. Acesta nu păstrează temperatura rece pentru o perioadă la fel de lungă ca un congelator sau o ladă frigorifică. De exemplu, o pană de curent de două ore poate duce la deteriorarea anumitor alimente depozitate în frigider.