Lucrările începute la Autostrada Unirii (A8) vor traversa localitățile Vânători-Neamț, Agapia, Târgu-Neamț, Grumăzești, Petricani, Urecheni, Timișești, Păstrăveni din Neamț și Moțca din județul Iași.
CNAIR reamintește că, pe traseul acestei secțiuni, vor fi construite:
-24 poduri și pasaje
-2 viaducte
-2 spații de servicii, inclusiv parcare securizată
-1 centru de întreținere și coordonare
-2 noduri rutiere la DN15B și la DN15C
Lucrările constau în:
– trasare teren expropriat/ridicări topo
– săpături/amenajare sit arheologic
Sectorul Leghin-Moțca va include și construcția unui pod de 534 de metri peste râul Moldova, care delimitează județele Neamț și Iași.
Traseul începe în zona Leghin, unde este prevăzut un nod rutier de tip trompetă pentru acces facil spre DN 15B. De asemenea, va fi construit un al doilea nod rutier la intersecția cu DN 15C, asigurând legătura cu Târgu Neamț și Piatra Neamț.
Autostrada A8 va avea o lungime totală de aproximativ 304 km și este împărțită în două mari secțiuni: Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Segmentul Leghin – Moțca este primul lot al acestui proiect finanțat din PNRR, iar succesul său va influența ritmul de implementare al celorlalte tronsoane.
Acest segment esențial pentru infrastructura rutieră a României are o lungime de aproximativ 30 km și trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2026. Lucrările sunt realizate de Spedition UMB, iar finanțarea proiectului provine din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu un buget de 1,56 miliarde lei fără TVA.
Compania UMB este controlată de băcăuanul Dorinel Umbrărescu, și are în lucru mare parte din autostrăzile finanțate prin PNRR, pe A8, A7, A3 și A1.
„Da, ce vedeți aici, suntem întorși în România din Italia. Împreună cu familiile. Am lucrat 15 ani tot la autostrăzi, dar în Italia. Umbrărescu ne-a făcut oferte de nerefuzat. Vă spun sincer, ne-a dat salariu mai mare ca în Italia. Am făcut ședințe de familie, cu toții, și am hotărât să ne întoarcem acasă. E bine, suntem mulțumiți, sperăm că statul român îi va da domnului Umbrărescu lucrări 10-20 de ani de-acum înainte, ca patronul să ne poată plăti în continuare, noi să facem autostrăzi și toată lumea să fie mulțumită”, a declarat unul dintre salariații UMB, care lucrează la podul din Buzău de pe A7.
În același timp, circa 250 de posturi ar urma să dispară la nivelul CNAIR, în urma restructurărilor anunțate. Potrivit Adevărul, sindicatul drumarilor critică acest lucru, cu impact social asupra pierderii a circa 250 de posturi, cu un salariu net în jur de 5.000 de lei, personal specializat doar pe acest tip de activitate de control și prevenire, care vor fi concediați fără salarii compensatorii, într-o piață a muncii dominată de o gravă criză economică și socială.
Citește și: Umbrărescu, record impresionant: Aproape 100 km de autostradă daţi în trafic
„În 2025, prima dată în istoria sa, România are 157 kilometri de autostradă și drum expres care cu siguranță vor fi dați în trafic. În condiții normale, sunt șanse mari să ne apropiem pentru al doilea an consecutiv, ba chiar să trecem de borna 200 km.” a informat Asociația Pro Infrastructură.
Este de așteptat ca UMB să livreze cel puțin 60,302 km pe A7, adică loturile 2 și 3 ale A7 Focșani-Bacău între Adjud Sud și Bacău Sud, din care Centura Adjud (Domnești-Adjudu Vechi) poate și trebuie să fie deschisă în iunie-iulie, restul (până) la sfârșitul anului.