Ceaiul tulsi este perfect pentru a sprijini sănătatea inimii, cât și pentru a susține metabolismul. Medicina indiană îl consideră un adevărat „elixir al vieții”, pentru că este o sursă importantă de antioxidanți, care combat inflamațiile și infecțiile din organism. De asemenea, protejează corpul împotriva efectelor radicalilor liberi și poate minimiza efectele îmbătrânirii.
Pe lângă aceste beneficii, ceaiul indienilor poate accelera metabolismul și susține sistemul digestiv. În plus, el poate reduce și nivelul colesterolului din organism fiind bun, în general, la sprijinirea sistemului nostru cardiovascular. Mai mult decât atât, el poate sprijini memoria și abilitatea de concentrare.
Dacă vrei să îl consumi și să aibă efectele așteptate, trebuie să pui într-un pahar cam 2 – 3 lingurițe de busuioc asiatic, iar apoi să torni apă fierbinte. Ceaiul trebuie lăsat 10- 15 minute pentru a se infuza bine. De indicat ar fi consumul a 3 căni pe zi.
Citește și: Ceaiul care face minuni în organism iarna și primăvara. Lidia Fecioru: „Se bea cel mult două căni pe zi”
Potrivit expertei în nutriție, Mihaela Bilic, ceaiul, în special cel negru, conține taninuri, substanțe care pot reduce semnificativ absorbția fierului din alimente sau suplimente.
Așadar, de ce pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, a comentat dr. Mihaela Bilic, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.
Mihaela Bilic atenționează că ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și, în felul acesta, fierul rămâne neafectat. Nutriționista spune că o soluție ar mai fi să evităm să bem ceai, atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel), ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece.
Obiceiul englezesc de a adăuga lapte în ceai nu este doar o tradiție, ci o strategie nutrițională bine gândită. Așa cum explică dr. Mihaela Bilic, taninurile din ceaiul negru pot interfera cu absorbția fierului, ceea ce poate duce, în timp, la deficiențe de fier și probleme de sănătate, cum ar fi anemia.
Prin adăugarea de lapte, taninurile se leagă de proteinele din lapte, neutralizând astfel acest efect și permițând corpului să absoarbă mai bine fierul din alimente.