Pârjoalele moldovenești sunt un deliciu culinar care se prepară oricând. Acestea sunt ușor de făcut, iar cu rețeta bunicii, nu ai cum să dai greș.
Pârjoalele sunt făcute în orice zonă a țării, indiferent de anotimp și merg bine cu piure de cartofi și varză murată. Totodată, acestea pot fi servite atât calde, cât și reci și pot fi gătite fie în tigaie, fie la cuptor.
Pentru a prepara celebrele pârjoale moldovenești ai nevoie de următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Prima dată, feliile de pâine se pun la înmuiat în lapte. Apoi, se curăță legumele, iar cartofii se dau prin răzătoare. La fel se procedează și cu morcovii, în timp ce verdeața și ceapa se toacă mărunt, iar usturoiul se curăță. Ulterior, se stoarce miezul de pâine și se adaugă într-un bol peste care se pune carnea tocată, preferabil amestec porc – vită, ceapa, cartoful, morcovii, mărarul și pătrunjelul, sare și piper. Se adaugă și ouăle, apoi se amestecă bine. Într-un alt bol se pune apă, iar într-o altă farurie pesmet sau făină prin care să fie date pârjoalele înainte de a fi puse în tigaie. Se ia câte puțin din compoziția omogenă după ce s-au umezit mâinile și se formează pârjoalele care se dau prin pesmet sau făină.
Ulterior, într-o tigaie, se pune uleiul la încins și se adaugă pe rând. Acestea ar trebui lăsate să se gătească pe fiecare parte cel mult cinci minute, iar pe cealaltă cam două-trei minute. După ce sunt gata, se pun pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei. Însă, dacă preferi să le gătești la cuptor, acestea au nevoie de 20 de minute. Astfel, se preîncălzește cuptorul la 210 grade Celsius, apoi se pun într-o tavă cu hârtie de copt. După aproximativ 10 minute acestea se întorc.