Modalitățile de plată a alocației includ transferul bancar sau mandatul poștal. Timpul de procesare și transfer al alocațiilor variază în funcție de bancă sau de volumul de muncă al factorului poștal distribuitor.
Așadar, în luna februarie 2025, părinții ar trebui să primească alocația pentru copii în data de 8, adică sâmbătă, ceea ce înseamnă că plata se face mai devreme, adică pe 7, sau mai târziu, în data de 10.
Alocațiile pentru copii sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii.
Alocațiile pentru copii nu cresc, chiar dacă Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale anunțase o majorare de 10,4% care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Aceasta ar fi adus o creștere de 75 de lei pentru copiii sub doi ani și de 31 de lei pentru cei cu vârsta peste doi ani.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, intrată în vigoare la 31 decembrie 2024, alocațiile vor rămâne neschimbate pe durata întregului an 2025, menținându-se la nivelul stabilit în luna noiembrie 2024.
Inițial, și ANPIS anunțase o majorare de 10,4% care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau până la trei ani în cazul copiilor cu handicap);
292 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale;
719 lei/lună pentru copiii cu handicap cu vârsta între trei și 18 ani.
Copii de până la doi ani primesc 719 de lei, iar copiii de până la 18 ani primesc 292 de lei.
Pentru ca un copil să primească alocație, părinții trebuie să depună un dosar care să conțină mai multe documente, printre care o cerere, buletinele părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, etc.
Pentru a beneficia de alocația de stat pentru copii, este necesară depunerea unei cereri însoțite de documentele care atestă îndeplinirea condițiilor legale. Lista completă a actelor necesare poate fi consultată în ghidurile oficiale puse la dispoziție de autorități.
Iată actele necesare pentru alocația de stat pentru copii în 2025:
► cerere alocatie de stat
► carte de identitate /BI părinţi;
► certificat de naştere copil;
► certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);
► hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
► hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
► extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar
Citește și: Schimbări la retragerea banilor din bancomate. Apar noi ATM-uri
-Decesul copilului sau al tânărului beneficiar;
-Abandonarea studiilor liceale sau profesionale de către tineri;
-Când copilul cetățenilor străini sau apatrizi nu mai are reședința în România.
Copiii de până la doi ani sau cei care suferă de handicap beneficiază de alocații mai mari. Statul consideră că aceste categorii de copii au necesități mai mari și, prin urmare, cheltuielile sunt mai mari.