Guvernul a schimbat regimul fiscal al medicilor din sistemul privat. Asta, printr-o OUG semnată la data de 31 ianuarie 2025. Astfel, pentru a presta servicii în mai multe locuri, aceștia trebuie să activeze ca persoană fizică independentă (PFI), față de SRL, ca până acum, de aici rezultând taxe mai mari de achitat. În acest context, medicii avertizează că prețurile serviciilor vor crește raportat cu cuantumul taxelor pe care le va lua statul suplimentar de la ei.
“Eu îmi făceam un SRL și colaboram ca medic cu trei-patru clinici. Și le tăiam factură pe SRL-ul meu, în funcție de cât am prestat, și eram plătit de aceste trei-patru clinici. Acum, lucrurile stau în felul următor: mi-am făcut SRL și pot încasa pe SRL bani direct de la pacient. Deci, dacă îmi fac clinică — cum am, de exemplu, clinica mea din Vărăști — acolo pot să încasez de la pacienți sau de la Casa de Asigurări. Dar, dacă vreau să mai fac o colaborare cu o altă clinică din București, unde să fac consultații cu plată, trebuie să îmi fac și PFI pentru ceea ce primesc de acolo. Pentru că, dacă facturez pe SRL, atunci devine ilegal. Însă, pe PFI sunt taxe mai mari, pe SRL taxe mai mici”, a spus, medicul Răzvan Vintilescu pentru Profit.ro.
Comunitatea medicilor din sistemul privat s-a exprimat și pe rețelele de socializare în urma schimbărilor făcute de Guvern. Asta, în contextul în care toate clinicile mari private sunt vizate de această schimbare legislativă.
“Absolut, dar absolut toți medicii care lucrează în rețelele private — MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador, numește-i pe toți — lucrează pe SRL-uri. Potrivit acestei ordonanțe, ei nu vor mai putea să lucreze în acele spitale decât ca PFI-uri. Atât. PFI-ul este un fel de PFA. Pe PFI nu îți mai poți deduce cheltuieli cu benzina, cu mașina, cu mai știu eu ce.
Automat, medicii vor vrea să își recupereze banii. Normal! Pentru că se dau la stat, ceea ce înseamnă că iarăși vor crește prețurile în privat la sănătate”, a mai spus Vintilescu.
În urma reacțiilor apărute, Colegiul Medicilor din România a venit cu precizări.
„- Încă de luni au început demersurile pentru modificarea acelui articol 2 aliniatul 6 care ne afectează pe mulți dintre medicii stomatologi cat și pe medicii generaliști.
– CMSR lucreaza impreuna cu CMR (Colegiul Medicilor din România) pentru modificarea ordonatei care afecteaza toti medicii.
– La nivel național s-a redactat un memoriu care va fi depus la MS pentru modificarea ordonatei
– Ministerul Sănătății a fost informat și știe despre nemulțumirile CMSR și sunt promisiuni ca se va rezolva acesta problema în cel mai scurt timp.
Pentru cei care aveți SRL-uri și prestați servicii la beneficiar trebuie să stiti ca serviciile prestate până în data de 3 februarie pot fi facturate fără nici o problemă în luna februarie. Serviciile prestate după această dată încă nu știm cum știm cum le puteți factura, așteptăm lămuriri de la guvern în acest sens”, au menționat reprezentanții.