Ministerul de Externe din Rusia a transmis, joi, că SUA trebuie să-și clarifice politica referitoare la încheierea conflictului din Ucraina, iar abia apoi Moscova ar putea să-şi bazeze propria poziţie, pe acţiuni specifice ale americanilor, informează agenția Reuters, citată de news.ro.
Potrivit purtătorului de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, Moscova a auzit multe declaraţii din partea Washingtonului cu privire la Ucraina, însă nu există deocamdată claritate în legătură cu ce preconizează SUA atunci când vine vorba de încercarea de a se ajunge la un acord pentru a pune capăt conflictului. Un conflict început după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
”În ceea ce priveşte rolul sau posibilul rol al Statelor Unite în rezolvarea crizei din jurul Ucrainei, încă o dată: totul va depinde de acţiunile concrete şi de planurile noii administraţii concretizate în aceste acţiuni.
Pentru moment, există multe cuvinte şi multe declaraţii. (Dar) nu există claritate cu privire la măsurile luate (de SUA), astfel încât ar fi prematur să vorbim despre perspectivele negocierilor sau despre orice altceva în acest context. În ceea ce priveşte Washingtonul, probabil că ar trebui să-şi formuleze politica şi vom proceda noi înşine, pe baza paşilor şi acţiunilor lor concrete”, a declarat Zaharova, într-un briefing de presă la Moscova.
Președintele SUA, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, nu au mai vorbit la telefon de la reînvestirea primului la Casa Albă, potrivit declaraţiilor publice ale oficialilor din ambele părţi.
Conform agenției de stat RIA din Rusia, un deputat de rang înalt a afirmat însă că pregătirile pentru o întâlnire între Putin – Trump s-ar afla într-un ”stadiu avansat”.
Donald Trump şi reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, au spus că lucrează la un plan de negociere a unui acord pentru încheierea conflictului militar din Ucraina, însă nu au oferit detalii.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că ucrainenii au încercat, joi, un contraatac în regiunea Kursk, care a fost respins.
Teritoriile controlate de Ucraina în regiunea rusă Kursk ar putea reprezenta un avantaj important pentru Kiev la eventualele discuţii de pace cu Moscova. De cealaltă parte, Rusia controlează circa o cincime din teritoriul Ucrainei.
Citește și Concedieri colective în județele Brașov și Prahova! Cine va da afară 1.700 de oameni