Animalul pe care românii îl cresc pentru a ajunge pe mesele străinilor. Sunt cerute zeci de mii de tone, dar condițiile nu le permit crescătorilor să trimită atât de mult la export. Este vorba despre carnea de miel, care la noi în țară este considerată destul de scumpă.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a dezvăluit că prețul cărnii de miel a crescut semnificativ față de anul trecut. Crescătorii au motive de bucurie, având în vedere că, în cazul acestui sector zootehnic, lucrurile arată bine atât la producție internă, cât și la export.
Citește și: Puiul românesc, exportat la peste 9.000 de kilometri. Cele mai îndepărtate destinații în care ajunge carnea
Motivul pentru care carnea de miel s-a scumpit este cererea uriașă pentru export. Deși îl cresc, nu toți românii își permit să pună acest animal pe propriile mese. În piața Obor, un kilogram de carne de miel pornește de la 39 de lei.
În magazinele online, o caserolă de carne de miel de lapte pentru gulaș, de 400g, se vinde cu 50 de lei. Prețul pentru un kilogram ajunge la 112 lei. La Metro, un kilogram de pulpă dezosată costă circa 70 de lei.
Voloșeniuc a dezvăluit că țările din Regatul Arabiei Saudite au nevoie anual de 15 milioane de berbecuți și spune că, deși nu există suficiente resurse în prezent, ar exista capacitatea de a satisface cererea dacă s-ar mări producția la maximum.
Citește și: Carnea consumată de toţi românii dăunează creierului și poate prezenta risc de demenţă
Carnea de miel, fie că este din România sau nu, are numeroase beneficii pentru sănătate și este recomandată de specialiști. Conține acizi grași Omega 3, vitamine din grupul B și minerale importante precum fier, zinc, fosfor și calciu.
Carnea de miel este o sursă excelentă de proteine ușor de digerat, iar aminoacizii din ea ajută la producerea de energie din grăsimi, susținând diferite procese ale organismului. De asemenea, ajută la prevenirea bolilor de inimă.