Acesta spune că, de la 1 aprilie, odată cu expirarea plafonării prețurilor, consumatorii ar putea face față unor costuri extrem de mari, indiferent de furnizorul ales. Specialistul subliniază că, deși în luna ianuarie clienții au primit facturi mai mici la energie datorită taxelor scăzute din lunile anterioare, primăvara aduce o schimbare radicală.
„Există mai multe scenarii, în condițiile în care la 1 aprilie ne vom retrezi într-o piață liberalizată. Un scenariu optimist care, din păcate, devine pe zi ce trece tot mai puțin probabil. Este vorba de a pregăti această liberalizare”, a declarat Chisăliță.
El a explicat că, în cazul în care nu se iau măsuri adecvate, consumatorii ar putea avea surprize neplăcute la primirea noilor facturi.
Potrivit lui Dumitru Chisăliță, românii ar putea descoperi că noile contracte de furnizare a energiei vor intra în vigoare la 1 aprilie, dar vor fi informati despre acestea doar câteva luni mai târziu, atunci când vor ajunge primele facturi.
„Este probabil că acele contracte nu vor fi satisfăcătoare, va urma, probabil, un șir de reacții nefavorabile și potențiale tensiuni în societate. Ca atare, oamenii trebuie să știe: ne găsim în această situație, căutăm care sunt pașii următori, alternativele”, a mai adăugat președintele Asociației Energie Inteligentă.
Citește și: Unde vor plăti românii taxele și impozitele. Decizie de ultimă oră luată de Guvern!
Dumitru Chisăliță recomandă românilor să analizeze cu atenție noile oferte și să verifice dacă sumele indicate pe facturi sunt corecte. De asemenea, el a menționat că autoritățile trebuie să intervină pentru a preveni orice abuzuri în această perioadă de tranziție. „ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței trebuie să intervină și ele de la 1 aprilie, pentru a preveni derapajele care ar putea să apară”, a subliniat el.
Chisăliță a mai precizat că autoritățile trebuie să se pregătească pentru potențialele abuzuri și să implementeze măsuri de control pentru a proteja consumatorii.
„Ar trebui să se pregătească, să vină cu niște reacții, să vină cu niște elemente de control, de pre-control pentru niște potențiale situații pe care și le imaginează, să le blocheze, să prevină derapaje care ar putea să apară”, a mai spus președintele Asociației Energie Inteligentă.