Ghinea a ținută să sublinieze, într-un mesaj postat pe Facebook, că nu a demisionat din funcția de coordonator al politicilor publice din USR, așa cum a relatat o parte a presei, ci și-a depus mandatul.
În presă au apărut informații conform cărora senatorul a demisionat din funcția de coordonare deținută în USR și și-ar fi anunțat colegii de partid în acest sens, printr-un mesaj transmis pe un grup intern de comunicare.
Cristian Ghinea spune însă că nu a fost vorba despre demisie.
”Rămân un caporal obraznic al USR, nu părăsim incinta.
Nu ‘mi-am dat demisia’ din funcția de coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, mi-am depus mandatul pentru că am fost ales senator și nu cred că le pot face bine pe amândouă în același timp. Plus că noi, la USR, nu încurajăm chestia asta cu multe funcții. Atunci când am preluat coordonarea DPP, mi-am dat demisia din funcția de vicepreședinte al USR și membru al Biroului Național.
Nici nu plec din USR, asta nu știu de unde au interpretat-o unii. De azi dimineață primim, atât eu, colaboratorii mei și echipa de comunicare de la USR, tot felul de întrebări pe tema asta.
În textul pe care îl citau în presă, și pe care l-am postat eu ieri seară pe un grup intern al USR, am scris așa: ‘Rămân în continuare caporal obraznic al partidului la Senat’ ”, a scris senatorul USR, pe Facebook.
Citește și Victor Ciutacu, AUTODENUNŢ pe Facebook după imaginea virală alături de Laura Vicol
Presa a relatat că Ghinea, pentru funcția de coordonator al departamentului de politici publice, era plătit cu 6.000 de euro pe lună printr-o firmă pe care o deține – Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, notează hotnews.
”Am avut 5.200, nu 6.000, cum e scris în articol”, a ținut să corecteze Ghinea.
În august 2023, Libertatea scria că Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, cu peste 280.000 de lei încasați de la USR și alte 150.000 în 2023, se află pe primul loc în topul firmelor ce oferă consultanță politică USR.
Firma lui Cristian Ghinea are un singur angajat și a avut în anul 2023 un profit net de 133.838 lei, în scădere față de 2022, când profitul net a fost de 437.892 lei.
În declarația de avere depusă pentru alegerile din 2024, Ghinea scria, la capitolul ”venituri realizate în ultimul an fiscal încheiat”, 23.319 lei venituri din salariu, adică aproape 2.000 de lei lunar. Din drepturi de autor, a avut venituri de 72.518 lei, de la Asociația ”O țară ca afară”, iar din chirie, 1.612 lei.
Cristian Ghinea a fost ministrul investițiilor și proiectelor europene în intervalul decembrie 2020 – septembrie 2021, mandat pe parcursul căruia a negociat și realizat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru a ajunge ministru, Ghinea și-a dat demisia din funcția de europarlamentar, pe care a ocupat-o după alegerile europarlamentare din mai 2019.
Ghinea a mai fost ministru și în perioada aprilie-octombrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, în Guvernul Cioloș.