Sarmalele nu lipsesc în niciun anotimp de pe mesele noastre, fiind unul dintre felurile de mâncare preferate ale românilor. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu cât trebuie să le lași, de fapt, la fiert.
Pentru a pregăti cele mai bune sarmale, trebuie să ții cot de mai multe detalii, precum tipul de carne, dar și de utilizarea unui vas corespunzător și de timpul de fierbere. Acest preparat trebuie fiert la foc mic. Atenție! Durata de gătire depinde foarte mult de tipul de carne folosit pentru compoziție.
Dacă sarmalele făcute de tine sunt din carne de curcan acestea au nevoie de un timp de gătire mai mic. Dacă ai carne de vită sai porc, atunco trebuie să gătești sarmalele pentru ceva mai mult timp.
În privința vasului de gătit, se recomandă să folosești o oală din ceramică, lux sau fontă, deoarece sarmalele vor ieși și mai gustoase în acest mod.
Dacă pregătești sarmale în foi de varză murată, atunci timpul de fierbere ar trebui să fie de minimum două ore. Sarmalele la cuptor vor fi de 10 ori mai aromate și mai delicioase, așa că merită să le dai o șansă.
Pentru o oală de sarmale delicioase ca la mama acasă ai nevoie de cimbru uscat, mărar uscat, varzp murată, boia dulce, 200 ml suc de roșii și 200 de grame de afumătură.
Se desfac foile de varză, apoi se lasă în apă jumătate de oră, pentru a elimina excesul de sare. Se toacă mărunt ceapa și se călește în ueli, apoi se adaugă sare. Când ceapa devinde translucidă, se adaugă orezul spălat, boiaua, cimbrul și mărarul uscate. Se călesc toate ingredientele împreună timp de câteva minute.
Amestecul obținut se lasă la răcit, după care se adaugă peste carnea tocată. Compoziția se amestecă bine, după care se pregătesc sarmalele.
Pe fiecare foaie de varză se pune o lingură de compoziție și se rulează strâns. Pe fundul vasului în care urmează să le fierbi, se adaugă câteva foi de varză murată, pentru a preveni lipirea sarmaelor.
Sarmalele trebuie aranjate în straturi și se lasă un spațiu gol în mijloc. Aici se adaugă puțină varză tocată și afumătura, deoarece sarmalele vor avea un gust mai deosebit. După aceea, se adaugă sucul de roșii, apoi apa, cât să acopere totul. Se pun câteva foi de varză murată deasupra și se pune oala pe foc.
Se lasă la fiert la foc mic, timp de două ore. Din când în când, vasul se rotește pentru a evita arderea. Dacă lichidul se evaporă, se mai poate adăuga apă.
După ce au trecut două ore, sarmalele pot fi mutate la cuptor pentru încă 30 de minute sau chiar o oră, pentru un gust extraordinar.