Ponta: Nu sunt convins că prea multă libertate în ce priveşte achiziţiile publice e o idee bună

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, joi, îndoiala în legătură cu faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companiile şi societăţile naţionale ar fi o idee bună, dar a adăugat că majorarea sumelor până la care autorităţile publice pot încheia contracte în mod direct, fără licitaţii, a fost negociată şi acceptată de Comisia Europeană, fiind agreată şi de Guvern.
Romania TV
04 iul. 2013, 11:40
Ponta: Nu sunt convins că prea multă libertate în ce priveşte achiziţiile publice e o idee bună

„Modificarea plafoanelor la legea achiziţiilor publice a fost propusă şi de Guvernul Boc, a fost propusă de noi, avem avizul DG Markt, deci lucrurile sunt foarte clare şi în sensul în care Comisia Europeană a recomandat tuturor ţărilor. Cu ce nu sunt convins şi o să vă rog pe fiecare ministru care aveţi în subordine companii naţionale, eu nu sunt convins încă de faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companii şi societăţi naţionale e o idee bună. Acolo noi nu am fost de acord, Guvernul. Parlamentul, sigur, decide, dar aş vrea să vă uitaţi cu toţii şi să vedem cum facem mai departe. Înţeleg că societăţile naţionale, companiile nu merg chiar pe toate procedurile de la autorităţi publice, dar nu aş vrea să revină la sistemul în care nu ştim pe ce cheltuie banii şi vă rog să vă uitaţi şi dacă e cazul, reintervenim cu un act normativ”, a precizat primul ministru, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat că motivul pentru care s-a recurs la aceste modificări este că sistemul contestaţiilor putea să blocheze activitatea companiilor de stat. El a adăugat că principiul transparenţei este asigurat, prin publicarea tranzacţiilor.

‘Aş vrea să adaug, domnule prim ministru, că unul dintre argumentele pentru care s-a ridicat plafonul este acela că era o disproporţie între numărul mare de solicitări şi procentul operaţiunilor de până în 30.000 de euro. Procentul operaţiunilor este în jur de un procent, în timp că numărul companiilor era de aproape 30% din total. Deci nu a fost vorba de o tentativă de a favoriza pe cineva, ci s-au eliminat nişte chestiuni de natură birocratică. În acelaşi timp aş vrea să spun, chestiunea transparenţei este clară: toate tranzacţiile se publică. Deci nu se pune problema ca o tranzacţie, indiferent de valoarea ei, chiar dacă e de 2.000-3.000 de euro, nu se publică’, a spus ministrul.

El a adăugat că fiecare dintre ministere va elabora un set de proceduri care va fi foarte apropiat de termenii ordonanţei 34.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta şi-a exprimat în continuare îndoiala în legătura că faptul că soluţia adoptată de Parlament ar fi cea mai bună.

„Eu aş vrea să văd, totuşi, la companiile naţionale, dacă chiar e transparent ceea ce cheltuie sau încep iar să facă cheltuieli, cum făceau pe vremea lui Boc. Că am văzut că acum PDL-ului nu-i mai plac. (…) Noi am schimbat anul trecut, am cerut să intre toate pe OG 34, nu a fost supărat atunci nimeni. Vreau să vă uitaţi un pic la companii pentru că acolo nu sunt convins că soluţia adoptată de Parlament este cea mai bună. Însă, în ceea ce priveşte baremurile, repet, m-am uitat, am cerut, avem avizul CE”, a precizat Victor Ponta.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație