Limba rusă, în liceele din România. „Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a explicat Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, potrivit Edupedu.ro.
Modificările ar urma să fie aplicate începând cu anul școlar 2026-2027. Elevii care sunt acum în clasa a VII-a ar fi primii care vor susține Bacalaureatul modificat conform noii legi a educației.
Limba rusă este propusă explicit ca a treia limbă modernă pentru elevii din liceele militare. Această opțiune va fi disponibilă în cadrul curriculumului la decizia elevului, cu o oră pe săptămână. Cristescu a subliniat că propunerile pentru profilul militar au venit din partea Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu profesorii din colegiile militare.
În prezent, niciun alt profil de liceu nu include o a treia limbă modernă în planurile-cadru, cu atât mai puțin limba rusă menționată explicit. Totuși, alte limbi străine pot fi studiate ca opționale, în funcție de cerere.
Ministerul Educaţiei a lansat înconsultare publică proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei-cadru de organizare a Programului „Învăţare remedială”, care include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în proiect, dar şi activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi/sau consiliere a părinţilor.
Programul ar urma să se desfăşoare cu prioritate în unităţile de învăţământ care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:
* media obţinută de elevii unităţii de învăţământ la cea mai recentă Evaluare naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a şi/sau examenul naţional de Bacalaureat este mai mică de 7;
*cel puţin 40% dintre elevi nu ating standardul minim de competenţă, conform Evaluărilor naţionale de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi a altor evaluări naţionale prevăzute de lege;
*cel puţin 40% dintre elevi sunt cu 1 – 2 ani în urma colegilor din punct de vedere al achiziţiilor specifice vârstei şi/sau nu ating standardul minim de competenţă la limba şi literatura română/maternă, matematică, minimum o limbă străină şi TIC;
*pentru cel puţin 40% dintre elevi sunt elaborate planuri individualizate de învăţare.