Alivanca moldovenească era, pe vremuri, una dintre cele mai des întâlnite prăjituri în gospodăriile din nordul Moldovei. Gospodinele o pregăteau rapid, folosind ingrediente simple, pe care le aveau la îndemână. Prăjitura se servea caldă, cu smântână sau cu o lingură de dulceață de casă.
Acum, acest desert a revenit în atenția iubitorilor de mâncăruri tradiționale și poate fi preparat în doar câțiva pași simplu. Iată cum se face alivanca moldovenească.
Citește și: Plăcintă de mere cu aluat turnat. Cum fac bucătăresele din Ardeal rețeta din străbuni
Ingrediente
Mod de preparare
Se bat ouăle împreună cu zahărul până când compoziția devine spumoasă. Se adaugă laptele bătut, smântâna, esența de vanilie și un praf de sare, iar amestecul se omogenizează bine.
Se încorporează untul topit ș uleiul de floarea soarelui, care vor face ca alivanca să fie fragedă și moale. Separat, făina de mălai se amestecă cu praful de copt, apoi se adaugă treptat în compoziția lichidă, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
Când aluatul este gata, se toarnă într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau mălai. Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 grade Celsius, iar prăjitura se lasă la copt pentru 40 – 45 de minute, până devine aurie și fermă la atingere.
După ce a fost scoasă din cuptor, alivanca trebuie să se răcească ușor înainte de a fi tăiată. Pentru un gust deosebit, poate fi pudrată cu zahăr sau servită cu smântână, iaurt sau dulceață. Alivanca poate fi consumată atât caldă, cât și rece.