Criza locurilor de parcare nu este o scuză pentru a-ți lăsa mașina oriunde și oricum. E valabil și pentru șoferii care aleg să parcheze pe trotuar, deși acest spațiu este destinat pietonilor.
Potrivit legii, parcarea pe trotuar este interzisă, cu excepția locurilor semnalizate special în acest scop.
Astfel, Codul rutier precizează clar că parcarea pe trotuar este permisă doar dacă sunt indicatoare care să autorizeze acest lucru. În lipsa unui astfel de indicator, șoferii care parchează pe trotuar riscă amenzi foarte mari!
Mulți șoferi cred că au dreptul să parcheze pe trotuarul din fața propriei locuințe, însă legea nu face excepții în acest caz.
”Legea circulației interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate. Conform Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, șoferii pot fi sancționați dacă blochează trotuarul și pietonii nu au loc să treacă. Aceste reguli se aplică inclusiv în situațiile în care parchezi pe trotuarul din fața casei”, a explicat, pentru ProMotor, avocatul Valentin Ciobanu.
De la 1 ianuarie 2025, odată cu majorarea punctului de amendă, a crescut, logic, și valoarea sancțiunilor date șoferilor indisciplinați.
Valoarea unui punct de amendă este, anul acesta, 202,5 lei. Astfel, sancțiunile pentru parcarea pe trotuar sunt între 405 și 607,5 lei, dacă nu este lăsat spațiu suficient pentru pietoni, și între 810 și 1.012,5 lei, dacă vehiculul blochează complet circulația pietonilor.
Șoferii mai trebuie să știe că sancțiunea aplicată de Poliție nu este singurul risc pe care și-l asumă dacă parchează pe trotuar. Mai exact, ei se pot trezi și cu mașina ridicată! În acest caz, pentru recuperarea mașinii, trebuie plătite taxe suplimentare.
Iată, mai jos, care sunt taxele pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar sunt.
Astfel, un șofer care își recuperează mașina ridicată va plăti cel puțin 400 de lei, plus amenda de circulație, notează libertatea.