Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs, sâmbătă, în Caraibe. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.
Acesta este cel mai mare cutremur care a avut loc, în această zonă, în ultimii patru ani, potrivit BBC.
Autoritățile au transmis avertismente țărilor vecine și au anunțat că există pericolul producerii valurilor de 3 metri înălțime, în urma cutremurului. Din fericire, avertismentele au fost ridicate, pentru că nu a mai fost cazul. Cuba, Honduras, Insulele Cayman, Puerto Rico şi Insulele Virgine fuseseră notificate.
Imaginile surprinse într-un supermarket sunt înfiorătoare. Culmea, însă, oamenii din magazin nu au părut deloc speriați și, deși pământul se cutremura, ei au rămas în continuare la case să achite cumpărăturile.
A violent earthquake of 7.6 degrees shook the Caribbean Sea tonight.
The epicenter was located 215 kilometers from the Cayman Islands, so a hurricane alert was issued.
Could the recently sighted devilfish be giving a warning? pic.twitter.com/h87Z12vnu8
— Sumit (@SumitHansd) February 9, 2025
Într-un context în care riscul seismic reprezintă o preocupare constantă pentru autoritățile din România, dar mai ales pentru populaţie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a discutat recent despre posibilitatea producerii unui cutremur puternic în țara noastră.
„Întrebarea, știți, pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez nici panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce astăzi nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism”, a declarat ministrul Cseke Attila, la Europa FM.
În continuare, Cseke Attila a vorbit despre stadiul actual al pregătirii României în ceea ce privește infrastructura pentru a face față unui seism de mari proporții.
„Din punct de vedere al fondului construit, nu suntem foarte bine. Sigur, noi nu avem o evaluare încă finală, pentru că noi în 2022 am creat un nou cadru legislativ, o nouă lege pe riscul seismic, care a schimbat filosofia de abordare a statului, vă dau un simplu exemplu, și nu a fost ușor. Este o totală schimbare de abordare a statului față de această problematică”, a explicat ministrul.