Din prima zi a anului în curs, s-a introdus o prevedere legală importantă pentru toți românii care locuiesc temporar, mai mult 15 de zile, la altă adresă decât cea din buletin. Aceștia trebuie să solicite viza de flotant, care să ateste noul lor domiciliu, chiar dacă acesta este unul temporar.
Obligația cu acest obiect, în vigoare de la 1 ianuarie, vizează inclusiv cetățenii români care au redobândit cetățenia, dar nu locuiesc efectiv în România.
Cei care domiciliază efectiv la adresa din buletin sau și-au declarat oficial șederea permanentă într-un alt stat al Uniunii Europene (UE) nu sunt vizați de schimbare. Pentru care locuiesc peste 15 zile la o adresă diferită, este însă obligatorie înregistrarea temporară a domiciliului prin viza de flotant.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), noua reglementare are scopul de a asigura corectitudinea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În acest scop, va fi aplicată mențiunea ”încetat valabilitate domiciliu” pentru românii care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de Codul Civil privind veridicitatea informațiilor declarate despre domiciliu.
Se urmărește, de asemenea, prevenirea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc domiciliul la aceeași adresă fără a locui efectiv acolo. Va fi limitată astfel posibilitatea de a declara domiciliul la o adresă unde sunt deja înregistrate mai mult de 10 persoane.
Referitor la obligativitatea introdusă la 1 ianuarie, președinte PSD România în Republica Moldova, Iurie Ciocan, a precizat că românii care dețin și cetățenia altui stat trebuie să respecte aceleași reguli ca orice alt cetățean român, notează stiri.md.