Modificarea hotărâtă de guvern vizează toate actele de stare civilă: certificatul de naștere, cel de căsătorie și cel de deces.
Concret, de la 1 martie, Capitala și toate județele sunt obligate să implementeze un sistem electronic privind gestionarea actelor de stare civilă. Acest demers este așteptat să aducă un progres semnificativ în digitalizarea administrației publice locale.
Odată cu implementarea sistemului electronic, actele de stare civilă vor fi emise în formulare standard și vor fi înregistrate digital.
Conform ordonanței pe acest subiect dată de Executiv, de la 31 martie 2025, ofițerii de stare civilă din țară vor completa primul exemplar al registrului pe calculator, iar varianta pe hârtie va rămâne disponibilă pentru arhivă. Al doilea exemplar al unui act de stare civilă va fi exclusiv în format electronic.
Citește și Suferința neștiută a Mariei Popovici. Fratele ei a murit. ”A fost un lucru greu și șocant”
Sistemul digitalizat dedicat actelor de stare civilă va putea fi accesat și de românii care locuiesc în străinătate, începând cu 24 septembrie 2025. Până la această dată, ambasadele și consulatele vor continua să fie completeze actele manual.
Proiectul de digitalizare a actelor de stare civilă a fost realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Valoarea totală a proiectului este de aproape 185 de milioane de lei, din care 156 de milioane sunt fonduri europene nerambursabile.
Actele necesare pentru căsătoria civilă sunt următoarele:
Cununia civilă poate fi oficiată în termen de 11 – 30 de zile de la depunerea declarației la primărie. Dacă unul dintre viitorii soți nu poate ajunge la primărie din motive medicale, cununia civilă poate fi oficiată într-un alt loc, cu aprobarea primarului.
În declarația de căsătorie, cuplul va scrie că nu există impedimente legale și va alege numele de familie pe care îl va purta, precum și regimul matrimonial dorit. În cazul în care se optează pentru un alt regim decât cel legal, va fi necesară o convenție matrimonială încheiată la notar, notează botosaneanul.ro.