Experţii Comisiei de la Veneţia fac joi şi vineri o vizită în România. Astfel, joi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor avea, începând cu ora 16.00, consultări cu membrii grupurilor parlamentare din Parlamentul României, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea o întâlnire cu membrii CSM, de la ora 10.00 cu Asociaţiile Profesionale ale Magistraţilor.
De asemenea, vineri, de la ora 11.00, este stabilită o discuţie între membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia şi membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei României.
„Subliniem faptul că delegaţia de la Veneţia şi-a exprimat dorinţa ca întâlnirile cu oficialităţile din România să aibă caracter confidenţial. Astfel, evenimentul având loc în perioada vacanţei parlamentare, accesul mass media va fi limitat şi se va efectua prin intermediul Biroului de presă al Senatului”, se arată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, „la finalul întâlnirii de vineri, 5 iulie 2013, vor avea loc declaraţii de presă”.
Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, declara, în 19 iunie, că o primă discuţie cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia în legătură cu proiectul de modificare a Legii fundamentale va avea loc în 4-5 iulie, însă nu este nevoie de „calitatea de cenzor” a acestui for.
„Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia sunt aşteptaţi undeva în 4-5 iulie, ca să avem o discuţie asupra proiectului. Noi nu avem nicio emoţie, privim această discuţie cu Comisia de la Veneţia şi cu oricare altă instituţie internaţională amatoare să discute Constituţia României, profesionist în esenţa ei, ca pe ocazia de a avea nişte sugestii care ne-au scăpat. (…)Nu avem însă niciun fel de dubiu, nu este nevoie de calitatea de cenzor nici a Comisiei de la Veneţia, nici a altcuiva, pentru că nu avem şi nu ne poate indica nimeni de bună credinţă şi raţional vreun articol discutabil sub aspectul democraţiei, statului de drept, drepturilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului”, declara Antonescu.
La rândul său, senatorul PNL Tudor Chiuariu declara, tot în 19 iunie, că din partea Comisiei de la Veneţia va exista un punct de vedere oficial în luna octombrie, însă până atunci partea română va putea cunoaşte conţinutul draft-ului.
„După discuţiile pe care le vom avea, specialiştii Comisiei de la Veneţia care vor veni la Bucureşti, vor întocmi un draft de opinie, un proiect de opinie, care va fi supus aprobării întrunirii Comisiei de la Veneţia, care va avea loc în octombrie. Tocmai ca noi să mergem înainte cu acest calendar, aşa cum s-a procedat şi la revizuirea din 2003, proiectul de opinie ne va fi făcut cunoscut înainte, pentru eventuale retuşări, rearanjări, în conformitate cu acesta”, a susţinut Chiuariu.