Pensii 2025. Studiile de masterat sau alte cicluri universitare, completate cu diplomă, pot fi incluse în stagiul de cotizare pentru pensie. Conform art. 14 din Legea Pensiilor, sunt considerate perioade asimilate stagiului de cotizare următoarele:
- Studiile universitare de zi sau cu frecvență, finalizate cu diplomă de licență, masterat sau doctorat.
- Condiția esențială este ca persoana respectivă să nu fi fost asigurată în sistemul public de pensii în perioada respectivă.
Anterior, erau luate în calcul doar diplomele de licență și de doctorat.
Citeșre și: Pensii 2025. Seniorii care vor primi 300 de lei în plus la pensie după decizia Guvernului
Pentru a beneficia de includerea studiilor în stagiul de cotizare, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
- Finalizarea studiilor: Doar cei care pot prezenta o diplomă oficială sunt eligibili. Dacă ai urmat cursurile, dar nu ai susținut disertația, anii de studii nu vor fi considerați vechime.
- Lipsa altor stagii de cotizare în perioada respectivă: Dacă în timpul facultății ai fost angajat și asigurat, acea perioadă nu poate fi asimilată stagiului de cotizare.
- În cazul în care ai absolvit mai multe facultăți sau cicluri universitare, vei putea alege o singură perioadă pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat) care să fie inclusă în calculul pensiei. De asemenea, aceste perioade nu trebuie să se suprapună cu alte stagii de cotizare.
Citește și: Pensii 2025. Punctul de pensie NU mai crește. Bugetul de pensii a fost calculat la valoarea veche, de 2.032 de lei
Dacă ai deja un dosar de pensie sau urmează să te pensionezi, perioada de studii finalizate poate fi adăugată în stagiul de cotizare. Iată care sunt pașii:
- Verificarea documentelor: Asigură-te că deții diplomele necesare.
- Depunerea actelor: Mergi la Casa de Pensii pentru actualizarea dosarului.
- Confirmarea eligibilității: Verifică dacă perioada respectivă nu se suprapune cu alte stagii de cotizare.